TRAFOSTANICU U ZRAČNOJ LUCI NITKO NE ČUVA

Panika na Plesu: Lopov krao bakar pa ostavio pistu bez struje! Hoće li sljedeći put pasti avion?

Kradljivac bakrene žice napadom na trafostanicu na Plesu otvorio pitanje sigurnosti zagrebačke Zračne luke
 Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB - Glavna uzletno-sletna pista zagrebačkog aerodroma u ponedjeljak je u večernjim satima punih pet sati djelomično ostala bez električne energije zbog pokušaja krađe bakra iz jedne od šest trafostanica Zagrebačke zračne luke.

Nemio događaj, kako su nam potvrdili u Zračnoj luci Zagreb, dogodio se oko 18.30 sati kada došlo je do prekida rasvjete centralne linije uzletno-sletne staze zbog čega je izdana međunarodna obavijest upozorenja kodnog imena NOTAM kao upozorenje svim svjetskim aviokompanijama i pilotima, kako bi se spriječio ozbiljan incident.

‘Manji incident’

Lopov, 28-godišnji skupljač sekundarnih sirovina, za brzu je zaradu odabrao trafostanicu TS4 koja električnom energijom napaja rasvjetu spomenute centralne linije na glavnoj pisti Plesa. Riječ je o rasvjetnoj liniji koja prillikom noćnog slijetanja ili uzljetanja pilotu ukazuje na položaj središta piste. Unatoč incidentu, u Zračnoj luci Zagreb tvrde kako poremećaja u prometu nije bilo, pa su za vrijeme višesatnog djelomičnog zamračenja na pistu sletjela dva, a uzletio je jedan avion .

Iako, u Zračnoj luci Zagreb tvrde kako se dogodio manji incident, jučer smo se na licu mjesta uvjerili kako riječ o ozbiljnom sigurnosnom problemu koji postavlja pitanje obrane zagrebačkog aerodroma od terorističkog napada.

Bez kontrole

Zgrada trafostanice nalazi se u mjestu Mala Kosnica i smještena je tridesetak metara izvan zaštitne ograde koja ograđuje prostor aerodroma. Trafostanica je od same piste udaljena nekoliko stotina metara. Samoj ogradi trafostanice, koja napaja električnom energijom aerodromske sustave možete prići bez ikakve kontrole. No, još je veći problem što se bez ikakve kontrole i problema možete doći do same trafostanice. Ograda koja ju okružuje na dva mjesta je uništena. I sami smo prošli putem koji je, najvjerovatnije, iskoristio 28-godišnji kradljivac.

Držači koji spajaju ogradu sa stupovima na jednom su mjestu prerezani te se bez problema može ući u prostor trafostanice. Osim toga, na jednom mjestu su držači ograde djelomično prerezani. Iako, su ulazna vrata ograde zatvorena lokotom i postavljen je znak zabrane pristupa, nema nikakvih sigurnosnih mjera. Ograda je zapuštena kao i bodljikava žica koja se proteže po njezinu vrhu.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:28