SPORNO IMENOVANJE

Pataftu 10 dana prije hapšenja izabrali u nadzorni odbor ACI-ja

 CROPIX

ZAGREB - Davor Patafta, varaždinski tajkun koji je trenutno u istražnom zatvoru Remetinec u društvu varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, i dalje je član Nadzornog odbora ACI-ja, nautičke tvrtke u većinskom državnom vlasništvu. Štoviše, samo desetak dana prije uhićenja Patafta je reizabran u NO ACI-ja na natječaju koji je raspisan u prosincu prošle godine i čijim uvjetima nije udovoljavao jer nema visoku stručnu spremu niti je stručnjak za područje nautike.

Nema diplomu

Naime, neko se vrijeme školovao za proizvodnju motornih ulja i maziva, ali nema sveučilišnu diplomu. U ACI-ju i Vladi napominju da je Patafta reizabran na glavnoj skupštini Društva 31. svibnja ove godine kao najveći pojedinačni dioničar, čija tvrtka Patting d.o.o. posjeduje 6,92 posto dionica ACI-ja d.d. iz Opatije.

No, ako je to točno, zbog čega onda nije izabran kao predstavnik radnika i dioničara, nego u kvoti koju određuje Vlada na javnom natječaju? Naime, nakon Vladine odluke o opozivu političkih dužnosnika iz NO-a javnih tvrtki raspisan je natječaj i za izbor novih članova NO-a ACI-ja, i to za četiri od ukupno pet mjesta.

Novi članovi

Najavljeno je da će na skupštini tvrtke u svibnju NO napustiti Ivica Bačić, aktualni ministar graditeljstva i zaštite okoliša, Branko Grgić, državni tajnik za turizam, novinar Edo Pezzi i Davor Patafta. Također je najavljeno da će na njihova mjesta doći tri nova člana: Nina Perko, Niko Musladin i Edi Perović.

VIS Varaždin sumnjivo privatiziran?

Bivši zaposlenici i mali dioničari varaždinske tekstilne industrije VIS, danas u vlasništvu Davora Patafte, podnijeli su više prijava zbog nezakonite privatizacije tvrtke. Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik HFP-a, upozorio je DORH da je Fond nezakonito mijenjao njihove dionice za dionice iz portfelja privatnog investicijskog fonda Pleter, a 2009., DORH-u su prijavili i Pataftu da mu je HFP nezakonito pogodovao u kupoprodaji VIS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:21