PLENKOVIĆ BEZ KOČNICA

‘Nemojte nikada ići u suradnju s Mostom, to je nešto najgore što vam se može dogoditi!‘

‘Ako bude za dva tjedna ovako malo zaraženih, možemo razgovarati o popuštanju mjera‘
 Ranko Suvar/Cropix

Zbog pitanja članstva u HGK prošlog tjedna oporba je napustila sabornicu i srušila kvorum, nakon čega se parlamentarna većina dogovorila da će odbiti prijedlog Mosta da se ukine obvezna članarina HGK i umjesto toga obvezati Vladu da u roku od nekoliko mjeseci izradi svoj prijedlog Zakona koji bi išao u smjeru postepenog ukidanja obvezne članarine za HGK.

Nakon današnjeg sastanka vladajuće većine na kojem je postignut dogovor o restrukturiranju Hrvatske gospodarske komore, premijer Andrej Plenković obratio se predstavnicima medija.

Na početku pressice Plenković je napomenuo kako će Vlada predsjedniku Sabora predložiti do kraja proljetnog zasjedanja reformu sustava Hrvatske gospodarske komore.

- Izvijestili smo o situaciji nakon što je preminuo Miroslav Tuđman, imat ćemo zastupnika koji će ga zamijeniti. Govorili smo o incidentu na granici od vikenda, o članovima EP-a koji su došli neslužbeno s ciljem da ilegalno prijeđu granicu Hrvatske i BiH čime se krše hrvatski propisi. Kontaktirat ćemo predsjednika EP-a i izvijestiti o ovome te uložiti prosvjed jer je ovo neprihvatljivo. Sramotno je ponašanje SDP-a s kojima su očito bili povezani i u dogovoru. Dali su priopćenje koje je protiv nacionalnih interesa RH i ne znam kako je došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav korak koji je protiv nacionalnih interesa RH. Ne znam koji je bio njihov cilj, ali to je nezapamćeno - nastavio je premijer.

Na pitanje hoće li se ići u smjeru toga da članarine za HGK budu na dobrovoljnoj bazi te je li ih na odluku o reformi natjerao Most, Plenković je oštro odgovorio:

- Most je jedna populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija i oni prepisuju ideju konkurentske udruge HGK, UGP-a, koja potiče ljude na neposluh. Niti su originalni u svom naumu, niti su nešto uspjeli. Srušili su kvorum znajući da je Tuđman bio u teškom stanju, pokazali su nedostatak kućnog odgoja i nisu izglasali ni isključivi gospodarski pojas, ni nacionalnu strategiju ni Zakon o obnovi.

- Jasno sam naglasio da inicijative za izmjenu gospodarskog pojasa mogu dolaziti iz bilo koje političke opcije, ali na način na koji većina smatra da je primjeren.

Upitan o plaći šefa HGK-a Luke Burilovića je kazao:

- Što se tiče izbora, ne bira ga Vlada, nego članovi HGK. Oni su izabrali kandidata za kojeg su smatrali da je najbolji, nije ga birala nikakva stranka. Što se tiče plaće, slična je iznosu koji ima predsjednik Vlade, ovo drugo su naknade koje dovode do iznosa koji je zaista velik. Nisu naknade određene bilo kakvim odlukama Vlade. I jedno i drugo i treće je započelo prije našeg mandata .

Inicijativa Mosta po pitanju HGK?

- HGK nije inicijativa Mosta, oni su prepisivači. Bilo je puno više važnih točaka od ove. Nije normalno rušiti kvorum kad znaš da je 76. zastupnik u nemogućnosti sudjelovati u glasovanju, to nije kulturno. To je jedan signal o tome kakva je oporba u ovom trenutku - kazao je premijer.

Plenković je potom komentirao i izjavu Nikole Grmoje da Vlada utječe na rad pravosudnih organa.

- Ne čudi me komentar demagoške ekipe s kojom smo, nažalost, otišli 2016. u suradnju, ne bih nikad preporučio nikome da ide u suradnju s Mostom, to je najgore što se ikome može dogoditi. To je prva politička poruka, idite u suradnju sa svima, samo ne s njima, to je najgore od najgoreg. Ići u eter s informacijama da su pod utjecajem države sudovi i pravosudna tijela, to je najgore što postoji u 21. stoljeću od jedne stranke. Nemoral nad nemoralom. Prošli tjedan SDP potiče kršenje hrvatskih zakona i pozdravljanje inicijative pri kojoj bi se nelegalno prelazila hrvatska granica, a ovi iz Mosta insinuiraju da Vlada utječe na sud - kazao je Plenković za oporbu pa zaključio:

- Ne može niže.

Na pitanje hoće li Damir Vanđelić biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, kazao je:

- Što se tiče Vanđelića, on je fokusiran na obnovu. HDZ će odlučiti o svom kandidatu na razini gradske organizacije, a to će biti idući tjedan.

Na pitanje kako komentira odluku Visokog upravnog suda o presudi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Milana Bandića, rekao je: - Nemam emotivnih stavova prema nekoj temi, nisam se imao vremena baviti tom presudom i ne želim je čak ni komentirati. Rekao sam jasno, u svakom od predmeta iskoristit ću pravni lijek koji mi je na raspolaganju - kazao je Plenković.

Popuštanje mjera

Plenković je komentirao i eventualno popuštanje mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa.

- Nećemo držati mjere dulje nego što treba, u zadnjih 12 mjeseci čak devet milijardi kuna smo dali za plaće u privatnom sektoru, ne govorim o tome što je oprošteno i o drugim mjerama, a da pritom nismo ugrozili rejting. Sve funkcionira i nastojimo izbalansirati ono što bi svatko odgovoran učinio. Razumijem da će dio ljudi prosvjedovati i to je legitimno i u redu, molim ih samo da se pritom pridržavaju mjera. Brzo se može promijeniti situacija, moramo biti oprezni. Ako bude za dva tjedna ovako malo zaraženih, možemo razgovarati o popuštanju mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:20