POTVRĐENO

Plenković smijenio ministra Filipovića, nižu se reakcije, premijer napada Most!

Filipović je smijenjen nakon što je procurila afera njegovog savjetnika Jurice Lovrinčevića koji također odlazi s funkcije

Marko Milić, Davor Filipović, Andrej Plenković

 Damir Skomrlj/Cropix

16:50 Press konferenciju premijera možete pratiti OVDJE.


16:38 Potpuno očekivano, nižu se brojne reakcije na smjenu Davora Filipovića. Više pročitajte OVDJE


15:30 Premijer Plenković je najavio konferenciju za medije nakon ekspresne smjene ministra Filipovića.


15:00 Nakon što je Plenković smijenio ministra Filipovića, oglasili su se iz Vlade.

- Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra.

Također, danas je održana 270. (telefonska) sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada: dužnosti člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske i dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je razriješio ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, potvrđeno nam je iz Vlade. Filipović je smijenjen nakon što je Nacional objavio teško kompromitirajuće detalje o njegovom posebnom savjetniku, Jurici Lovrinčeviću.

Lovrinčević je, vidljivo je iz transkripta koji je objavljen, s novinarom Mreže TV Marinom Vlahovićem dogovarao financiranje njegovog medija iz javnih tvrtki preko oglašavanja na televiziji, a nekoliko puta spominje i svoj dio u tome, odnosno da se dio novca vrati njemu.

Nacional navodi da je riječ o 200.000 eura koje je Lovrinčević namijenio direktoru Mreže TV Saši Engleru kroz dva mjeseca, a da je dio kampanja već u tijeku. Shema je bila, pišu, takva da Lovrinčević traži da polovicu tog novca zadrži televizija, a da se onda i dio tog novca koji ide Vlahoviću vrati i njemu, nakon plaćanja poreza.

I Jurica Lovrinčević tako prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra.

Nakon što je Nacional razotkrio aferu, Lovrinčević je tvrdio kako ga se pokušava diskreditirati i maknuti fokus s puno ozbiljnijih stvari koje se mjere u desecima i stotinama milijuna eura.

U međuvremenu se oglasio i USKOK iz kojeg su rekli kako su pokrenuli izvide.

- Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrđujemo provođenje izvida u predmetnom slučaju. USKOK će nakon pribavljanja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavijestiti javnost o daljnjem postupanju, kazali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:07