‘JURE‘ DO 45 KM/H

Poštari obnovili ‘zeleni‘ vozni park, od sad dostavljaju i na električnim mopedima

Korištenjem električnih mopeda u užim gradskim središtima i na otocima emisije štetnih plinova smanjit će se za gotovo 20 tona godišnje
 Hrvatska pošta

Vozni park Hrvatske pošte veći je za 26 novih električnih mopeda. Poštin "zeleni" vozni park kontinuirano se širi svake godine, a s električnim mopedima brojat će ukupno 246 električnih vozila, od čega je 40 četverocikala.

Maksimalna brzina novih mopeda je 45 km/h, dok domet s jednim punjenjem iznosi 98 kilometara. Korištenjem električnih mopeda emisije štetnih plinova bit će smanjene za gotovo 20 tona godišnje. Sredstva za nabavu mopeda na električni pogon sufinancirana su bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Mopedi će se koristiti u užim gradskim središtima i na otocima, odnosno na mjestima gdje su benzinske postaje značajno udaljene od poštanskih ureda.

image
Hrvatska pošta

Hrvatska pošta već nekoliko godina intenzivno provodi projekte smanjenja emisija ugljičnog dioksida i povećava zeleni vozni park. Kako bi se osigurali uvjeti za daljnje širenje flote električnih vozila, postavljene su punionice za električna vozila u Velikoj Gorici, Osijeku i Zadru. Velikogorička i osječka punionica imaju snagu punjenja 50 kw, dok zadarska ima snagu od 22 kw. Strateškim postavljanjem punionica povećani su potencijali logističkih kapaciteta za vozila na električni pogon.

Uz prometne kapacitete koji su ključan segment, energetska učinkovitost primjenjuje se i na novim objektima Hrvatske pošte. Jedan od takvih primjera je 60 milijuna kuna vrijedan poslovni objekt Bakar-Kukuljanovo, koji će nakon završetka izgradnje podići kvalitetu pružanja poštanskih usluga u zapadnoj Hrvatskoj. Novi poslovni objekt bit će opremljen vlastitom solarnom elektranom i time značajno pridonijeti energetskoj učinkovitosti.

image
Hrvatska pošta
image
Hrvatska pošta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2022 13:19