ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Postupno i ciljano postrožavamo epidemiološke mjere, a građane pozivamo da ih poštuju‘

‘Ogromna većina poštuje mjere, a kazne smo morali propisati zbog neodgovornih pojedinaca koji su ugrožavali većinu‘
Andrej Plenković
 Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak da Hrvatska postupno i ciljano postrožava epidemiološke mjere, u kombinaciji s višemjesečnim pozivanjem građana na njihovo poštivanje, "jer u toj kombinaciji leži dobar dio uspjeha ili neuspjeha".

"Riječ je o nastavku postupnog, proporcionalnog i ciljanog postrožavanja mjera u kombinaciji s višemjesečnim pozivanjem građana na poštivanje mjera, jer u toj kombinaciji leži dobar dio uspjeha ili neuspjeha. I činjenica je da ogromna većina naših građana poštuje mjere, ali smo zbog neodgovornih pojedinaca koji su ugrožavali napore velike većine bili prisiljeni propisati kazne i to smo učinili nerado", rekao je Plenković u intervjuu za "Novi list".

Istaknuo je i da je, za razliku od drugih politika, porezne, socijalne, ekonomske, gdje je odgovornost uglavnom na Vladi, ovo jedna nova vrsta izazova u kojemu, uz formalne mjere koje donosi Vlada, uspjeh ovisi i o aktivnoj ulozi svakog od nas.

"Stoga se i naša strategija od početka oslanjala na povjerenje u razboritost građana i na njihovom prepoznavanju opasnosti koju ovaj virus predstavlja. Što se tiče toga jesu li naše mjere liberalne ili ne, rekao bih da su ciljane", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je i kako su neke zemlje nekoliko mjeseci bile potpuno zatvorene i to ih nije spriječilo da pred Božić moraju postrožavati svoje ionako već vrlo restriktivne mjere, jer im brojevi rastu.

"Suprotno njima, naši se brojevi sada smanjuju, što je ohrabrujuće, a hrvatske građane smo pritom poštedjeli vrlo strogog zatvaranja, koje bi za Hrvatsku ekonomski i financijski bilo teško izdrživo", ustvrdio je i naglasio kako je hrvatska strategija bila drugačija, s postupnim postrožavanjem, proporcionalno širenju epidemije, ali i dalje s manje strožim mjerama od mnogih europskih zemalja.

Došlo je, kaže, do umirenja studentske i školske populacije, koja će biti izvan nastavnog ciklusa gotovo mjesec dana, a provedeni su i razgovori s poslodavcima o kolektivnim godišnjim odmorima.

"Obveza svih nas je da u blagdanom razdoblju discipliniranim ponašanjem nastavimo trend smanjenja broja novozaraženih i tako smanjimo pritisak na zdravstveni sustav. Znamo da su veća privatna i obiteljska okupljanja danas najveća žarišta i svi zajedno se trebamo odreći dijela svog komfora i navika kako bismo zaštitili jedni druge", poručio je premijer.

Smatra i da, što se tiče propusnica, neće doći do kaosa na terenu, da sustav funkcionira i da su pravila jasna.

"Cjepivo koje je konačno dostupno daje nam razloga da ipak budemo optimističniji u godini koja dolazi, iako će nam trebati još izvjesno vrijeme prije nego bude cijepljen dovoljan broj ljudi da bismo se napokon mogli riješiti ovog virusa i vratiti normalnom životu", istaknuo je.

Na pitanje osjeća li da on i Nacionalni stožer Civilne zaštite i dalje imaju povjerenje građana, odgovorio je da je temelj borbe protiv covida-19 povjerenje između građana i države.

"Naš pristup otpočetka pandemije bio je da učinimo sve informacije vezane uz koronavirus i mjere koje poduzimamo dostupnima za javnost. Predstavnici Stožera, Vlade i ja osobno dostupni smo gotovo pa svakodnevno za sva pitanje vezano uz upravljanje krizom", rekao je Plenković.

Jasno je, kaže, da u novim okolnostima upravljanja krizom...štiteći i zdravlje i gospodarstvo, može doći i do nekih proturječnih izjava ili nedovoljno prenesenih objašnjenja.

"Članovi Savjeta sudjeluju na dobrovoljnoj osnovi i ne možemo ni očekivati njihovo suglasje oko svih aspekata ove krize. Oni imaju pravo iznositi svoje mišljenje u javnosti i poželjno je da informiraju građane o svim saznanjima oko pandemije", rekao je i istaknuo kako je odgovornost na Vladi da, uvažavajući svačiji doprinos, samostalno donosi odluke, ali ne isključivo iz zdravstveno-epidemiološkog kuta, nego uzimajući u obzir i društvene i gospodarske okolnosti.

"Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki izgubljeni život je veliki gubitak za Hrvatsku. No rezultate treba sagledati u cjelini jer će se na kraju pandemije podvući crta. Kumulativno od početka pandemije mi smo trenutno točno na prosjeku Europske unije", poručio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 17:04