POJAČANJE U KBC-u

Poznati chef otkriva kako se snašao u bolničkoj kuhinji i koji mu je krajnji cilj

Ono što vi sami ne bi sebi napravili ili pojeli, nemojte ni drugome davati, kaže chef Tomica
Tomica Đukić
 Vlado Kos/Cropix

Vijest da će Tomica Đukić, službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, kuhati za zaposlenike i pacijente osječkog KBC-a iznenadila je njegove kolege i prijatelje, a njegova je prijava za posao iznenadila i samu bolnicu.

Kad su uz njegovu prijavu i životopis dobili i brojna priznanja i certifikate, ostali su iznenađeni željom kuhara nogometne reprezentacije da kuha za bolničke pacijente. No on kaže da mu je želja da pacijenti nakon odlaska iz bolnice kažu kako su tamo baš dobro jeli.

- Jučer smo imali junetinu. Imali smo vrhunsko meso. Juneći but, juneći fragendo, juneći lažni biftek. Sve je to jučer bilo na meniju. Kuhano, rade se naravni umaci. Sa što manje nekakvih dodataka. Znači sol, papar, maslinovo ulje. Idemo prema nekakvoj mediteranskoj kuhinji', rekao je Đukić za RTL.

Jelovnike sastavlja tim nutricionista i stručnjaka, a važno je da se uklope u proračun, budu ukusni i zdravi. Nutricionistica Josipa Mađarić kaže da je bitno da se hrana što manje tretira termički kako bi se sačuvali svi potrebni minerali i vitamini. Ističe da je dobar imunitet važan za sve bolesnike, pa i one koji boluju od koronavirusa. Oni koji ne boluju od covida žele da im hrana pomogne u ozdravljenju.

Chef Tomica Đukić kuhao je i u vrhunskim restoranima i hotelima, a sada mu je želja promijeniti stvari u bolnici.

- To je krajnji cilj. Da ljudi kada odu iz bolnice da kažu da su fantastično jeli u bolnici s obzirom na poteškoće koje imaju. Jer gledajte, u bolnicu ne dolazi nitko tko je zdrav, kaže.

Dodaje da je hrana čudo, a bitno je da zadovoljni budu i oni koji se za bolesnike brinu.

- Treba istaknuti da je hrana lijek. Sada će dobiti jedan poseban šmek jer imati takvog vrsnog kuhara, chefa kao što je to gospodin Đukić, vjerujete mi, zaista se rijetke bolnice u svijetu mogu pohvaliti time, rekao je za RTL Domagoj Dernjančević, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC Osijek.

Bolesnici će se anketirati, a hrana će se prilagoditi njihovom ukusu i potrebama. Pacijenti ističu da je hrana u bolnici bitna baš kao i osoblje.

- Ja vam to gledam iz perspektive, bih li ja to pojeo i je li to ukusno i je li to dovoljno dobro da nekom poslužite. Znači ono što vi sami ne bi sebi napravili ili pojeli, nemojte ni drugome davati, kaže chef Tomica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:22