MIGRACIJE

PREDSJEDNICA POSLALA NOVO PISMO GLAVNOM TAJNIKU UN-a Poručila da ne putuje u Marakeš, Vlada mora odrediti tko će predstavljati Hrvatsku

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je danas pismo glavnom tajniku UN-a u kojem piše, kao što je Jutarnji list već najavio, da neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu, doznaje Dnevnik Nove TV.

Kako je Jutarnji pisao, iz Ureda predsjednice su poručili kako je na Vladi da odredi tko će tamo ići umjesto nje.

Iz Ureda su i ranije poručivali da se predsjedničin stav o pitanju legalnih migracija nije mijenjao, te da su obavijestili MVEP da ona tamo neće ići, dok su s druge strane u MVEP-u rekli da nisu dobili njen službeni dopis.

U Vladi, kako doznajemo, nisu još odredili tko će u prosincu ići u Marakeš. Sugovornici iz Banskih dvora kažu da će se tim pitanjem premijer baviti kad se vrati iz Kine.

Sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori zbog dokumenta iz Marakeša zaoštrio se nakon što je Jutarnji list objavio pismo od 16. kolovoza u kojem je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović “sa zadovoljstvom” prihvatila poziv glavnog tajnika UN-a da 10. i 11. prosinca sudjeluje na konferenciji, gdje će se usvojiti taj dokument, da bi se poslije ipak predomislila.

Predsjednica je potom oštro napala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jer, po njenim riječima, nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada, kaže, izaziva prijepore. Grabar-Kitarović je ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić poručila da se “moraju zbrojiti”, a prozvala ih je da su upravo oni dali njenu korespondenciju u medije.

Ministrica Pejčinović Burić je u utorak izjavila da je MVEP posao odradio kako treba.

- Ja, kao osoba koja ga vodi i ima uvid, tvrdim da je odrađen odličan posao tijekom pregovora. Žao nam je vidjeti da s Pantovčaka dolazi nervoza, dodala je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:41