TUGA U SPLITU

Preminuo je Srdjan Podrug, dekan FESB-a. Imao je samo 51 godinu, obožavali su ga i studenti i kolege

Prof. dr. Srdjan Podrug prvi put je izabran za dekana FESB-a 2011. godine, nakon što je prethodno bio prodekan za znanost

Srdjan Podrug

 Mario Todoric/Cropix

Pretpostavljam da ste neki već nešto čuli da se sa mnom događa pa evo da ne kruže neke možda krive informacije par riječi. Da, imam neke tumore ali okružen sam znanjem i brigom vrhunskih stručnjaka, ljubavlju i dobrim vibracijama obitelji i prijatelja i započeli smo borbu u kojoj duboko vjerujem da ćemo pobijediti.

Objavio je to krajem rujna na svom Facebook profilu Srdjan Podrug, divan čovjek i omiljeni aktualno dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (nije čudno da su ga kolege zbog toga već tri put izabrali na tu funkciju). Na žalost, teška bolest bila je jača. Srdjan Podrug je, na žalost, jutros preminuo u KBC-u Split, potvrđeno je Slobodnoj iz obitelji. Informacija o preranom odlasku se već proširila i na Sveučilištu, kolege i suradnici su u šoku.

- Neizmjerno me pogodila ova vijest, svi smo se nadali sretnijem ishodu liječenja. Sa Srdjanom godinama surađujem, bili smo svojevremeno skupa u Senata kao dekani... Profesor Podrug je izuzetno stručna i poštena osoba s integritetom, ovo je veliki gubitak - kazao nam je prof. dr. Dragan Ljutić.

FESB i Splitsko sveučilište izgubili su zaista mnogo, svi će se složiti. Podrugova ostavština je zaista velika, i studenti i kolege su ga zbog pristupa poslu, ali i zbog njegovih ljudskih kvaliteta, izuzetni cijenili i voljeli.

Prof. dr. Srdjan Podrug prvi put je izabran za dekana FESB-a 2011. godine, nakon što je prethodno bio prodekan za znanost, a potom odmah i drugi put. Treći put su ga birali na tu funkciju 2020. godine...

Svi koji ga iole poznaju znaju koliko je bio posvećen obitelji, svojoj supruzi Asji, sinovima Kaji i Pjeru i kćerkici Jeleni. Velika, velika tuga.

Sa Srdjanom je, i što se tiče novinarskog posla, zaista bilo užitak surađivati. Uvijek pristupačan, nikad nametljiv, uvijek presretan kad su se promovirali projekti FESB-a, ustanove na koju je prvi put kročio kao brucoš, a na žalost prerano ga napustio kao dekan.

Uoči njegovog trećeg i, ispostavit će se, posljednjeg mandata, nam je kazao kako se ponovno kandidirao jer je smatrao da Fakultet može bolje.

- Meni je kao nekome tko je po FESB-ovim hodnicima već više od trideset godina, stalo da napravim sve što mogu da doprinesem njegovu rastu i razvoju - rekao je.

I radio je to, praktički do posljednjeg daha. Zbogom, dragi Srdjane.

Iz MIOC-a do FESB-a

Srdjan Podrug rođen je 1971. godine u Splitu, gdje je pohađao i završio osnovnu, a nakon toga i MIOC, sadašnju III. gimnaziju. Diplomirao je 1994. na studiju strojarstva na FESB-u.

Tijekom studija dobio je tri rektorove nagrade. Magistrirao je u Zagrebu, a doktorirao 2004. na FESB-u u Splitu.

Na FESB-u je zaposlen od 1995. godine u svim zvanjima, od asistenta do redovnog profesora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:32