ODGOVOR IZ SARAJEVA

'PRESKUP NAM JE, NEMAMO NOVACA ZA OTPLATU I NIJE KVALITETAN' BiH Hrvatskoj vraća niskopodni vlak

Osim vlaka, BiH će Končaru u ratama vratiti i još šest milijuna eura duga kao i zatezene kamate od 900.000 eura

'Preskup nam je, nemamo novaca za njegovu otplatu, a i nije baš neke kvalitete.'

Ovako otprilike glasi razlog zbog kojeg su Željeznice FBiH odlučile vratiti niskopodni elektromotorni vlak Končaru, kompaniji od koje su prije četiri godine i kupili vlak za 5,3 milijuna eura.

Osim vlaka, BiH će Končaru u ratama vratiti i još šest milijuna eura duga kao i zatezene kamate od 900.000 eura.

Otplata duga na rate dogovorena je u utorak na sastanku ministara prometa Hrvatske i BiH, a na kojem su sudjelovali i predstavnici Končara, koji su tražili garanciju da će se višegodišnji dug od ukupno 11,5 milijuna eura, napokon isplatiti.

U Željeznicama Federacije BiH smatraju kako je bolje vratiti vlak koji im je preskup nego da kamate na dugovanje rastu. Dug će se Končaru otplaćivati u mjesečnim ratama od 300.000 eura, koliko ŽFBH dobiju od najma svojih vlakova Turskim željeznicama.

Končar je 2009. godine ŽFBH prodao niskopodni vlak kapaciteta 186 putnika koji može razviti brzinu od 160 kilometara na sat.

Vlak je naručen 2008., a ugovor su potpisali tadašnji direktor federalnih željeznica Nedžad Branković i bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec.

Tri se mjeseca testirao u BiH gdje je prošao 4000 kilometara, no iako je isporučen još 2009., na prugu je stigao tek lani. Naime, pune tri godine stvarali su se tehnički uvjeti za njegovu vožnju.

Najmoderniji vlak u BiH tako je prvu vožnju na relaciji Sarajevo - Mostar imao u proljeće 2012., no nakon samo osam mjeseci vožnje, prilikom vožnje u spremište Rajlovac pukla mu je glavna osovina.

U ŽFBH su neslužbeno za kvar okrivili proizvođača, no iz Končara su tada priopćili kako je vlak oštećen prilikom manevarskih vožnji i krive manipulacije osoblja ŽFBH na depou Rajlovac te kako nema govora o krivnji proizvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:31