NA UDARU ZBOG ISTINE

PRESUDA INSPEKTORU HEROJU Osudili policajca koji je razotkrio Nadanov bunker s blagom

Osuđen je na jedinstvenu kaznu od 9 mjeseci zatvora koja će mu se zamijeniti dobrotvornim radom

ZAGREB - Policajac specijaliziran za umjetnine Josip Vrbić, kojemu se sudilo zbog optužbi da je novinarki Jutarnjeg lista Vanji Nezirović prije godinu dana predao fotografije pretrage podzemnog bunkera u vili Nadana Vidoševića u kojem su se nalazile umjetnine i lovački trofeji, nepravomoćno je osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu na jedinstvenu kaznu od 9 mjeseci zatvora koja će mu se zamijeniti dobrotvornim radom.

Vrbiću je također Sud izrekao mjeru zabrane obavljanja dužnosti policajca u trajanju od tri godine.

Vijeće kojim je predsjedavao sudac Ivan Turudić izreklo je Vrbiću kaznu od 6 mjeseci zbog odavanja službene tajne, tj. zbog davanja fotografija novinarki Jutarnjeg lista, te još šest mjeseci zbog nezakonitog držanja jednog pištolja olovke i više komada metaka.

PRVI ULAZIMO U VIDOŠEVIĆEV BUNKER S BLAGOM Polarni medo čuvao kolekciju slika vrijednu 5 milijuna eura

Sudačko vijeće kazne je pretvorilo u jedinstvenu kaznu od 9 mjeseci koja će se zamijeniti dobrotvornim radom.

Podsjetimo, zahvaljujući njegovim fotografijama javnost je mogla vidjeti dio kolekcionarskog blaga kojeg je u bunkeru svoje vile čuvao dugogodišnji čelnik HGK uhićen zbog izvlačenja 30-ak milijuna kuna iz ustanove koju je vodio 18 godina.

Prema pisanju medija Vidoševićeva je zbirka procijenjena na oko pet milijuna eura, no vrijednost joj je navodno nekoliko puta veća. Prema nekim izvorima zbirka je daleko najvrjednija u Hrvatskoj, a bez nje je navodno nemoguće napraviti retrospektivu pojedinih pravaca hrvatske umjetnosti, primjerice moderne.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 061014.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Presuda Josipu Vrbicu optuzenom da je medijima dao fotografije umjetnina s pretresa kuce Nadana Vidosevica.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 18:46