DOBAR POSAO

PRIMORAC ZARADIO MILIJUNE Lutrija mu dala 33,6 milijuna kuna za najam prostora u Zagrebu

Lutrija je u Vlaškoj ulici unajmila prostor za potrebe svojeg kasina Fortuna, a mjesečno je Primorčevoj kompaniji plaćala 56.200 eura

Hrvatska lutrija je za najam prostora od 1812,8 četvornih metara u Vlaškoj 9, od 2006. do 2012. godine, isplatila tvrtki Primorka, čiji je osnivač hercegovački poduzetnik Marijan Primorac, nevjerojatnih 31,5 milijuna kuna!

Lutrija je taj prostor unajmila za potrebe svojeg kasina Fortuna, a mjesečno je Primorčevoj kompaniji plaćala 56.200 eura, odnosno 421.000 kuna.

'JA SAM SANADERU KUPIO BMW' Poduzetnik čiji je sin ubio dvije djevojke svjedočio o mitu bivšem premijeru!

Takav ugovor o najmu prostora, za 31 euro po kvadratu, sklopljen je 2006. godine, dok je na čelu te državne tvrtke bila Vesna Bakran, a Primorka je tim poslom ostvarivala čistu dobit s obzirom na to da u iznos ugovorene zakupnine nije bio uračunat PDV. Prema informacijama iz Hrvatske lutrije, ugovor o najmu prostora u Vlaškoj postoji i danas, ali je cijena najma znatno niža.

Početkom ove godine nova Uprava Lutrije, na čelu s Danijelom Ferićem, sklopila je novi ugovor s tvrtkom Primorka koju danas vodi Dinko Primorac, brat Marijana Primorca, koji traje do 31. prosinca ove godine, po kojem se najam plaća po cijeni od 13 eura za kvadrat, što znači da će Primorka od Lutrije samo u ovoj godini uprihoditi još oko 2,1 milijun kuna.

- Hrvatska lutrija isplatila je od 2006. do 2012. točno 31,5 milijuna kuna za najam tog prostora tvrtki Primorka. Prema razgovorima koje smo vodili do sada, vlasnici prostora nemaju namjeru spuštati cijenu, što znači da ćemo se nakon isteka ovog ugovora iseliti iz prostora u Vlaškoj 9. Najam koji se plaćao do sada bio je nevjerojatno visok - kaže Danijel Ferić.

Tko je čovjek koji je Sanaderu kupio BMW - sposoban poduzetnik ili još jedan ratni profiter?

Ovo je samo jedan od primjera kako se u državnim kompanijama troši novac za najam prostora.

Prije dvije godine nalaz Državne revizije šokirao je podacima da od državne imovine zaradimo oko 100 milijuna kuna na godinu, a na najam i kupnju poslovnih prostora trošimo nevjerojatnih milijardu kuna.

Država u svojem portfelju ima 2830 poslovnih prostora, od kojih u ovom trenutku 694 zjape prazna, no umjesto da na njima zarađuje, država stvara gubitke jer i za te prostore treba plaćati pričuvu i komunalije.

- Ovisno o prihodima vidjet ćemo hoće li taj kasino nastaviti s radom. Obratit ćemo se i Državnoj agenciji za upravljanje državnom imovinom vezano za prostor, koji mora biti uređen i na dobroj lokaciji jer se radi o specifičnom poslu - kaže Ferić.

Osim Primorke, Primorac u vlasništvu ima i tvrtku specijaliziranu za trgovinu sportskom opremom, pa je i distributer brenda Nike za BiH. Prije deset godina bio je i zamjenik predsjednika Prve sportske kladionice, danas direktnog konkurenta Hrvatske lutrije na tržištu sportskog klađenja.

Osim iseljavanja iz prostara u Vlaškoj 9, u Hrvatskoj lutriji razmišljaju i o izlasku iz jednog dijela prostora u Vukovarskoj ulici.

Osim drugog kata zgrade u kojoj je njezino sjedište, Hrvatska lutrije koristi i prostore na trećem katu za potrebe administracije.

Prema ugovoru s vlasnikom tih prostora, riječkom tvrtkom Jadroagent, Lutrija plaća najam od 18,5 eura po četvornome metru, odnosno za najam 653 kvadrata mjesečno daje oko 120.000 kuna. Zbog visoke najamnine u Lutriji razmišljaju o napuštanju i tog prostora.

Osim iseljavanja iz prostara u Vlaškoj 9, u Hrvatskoj lutriji razmišljaju i o izlasku iz jednog dijela prostora u Vukovarskoj ulici.

Osim drugog kata zgrade u kojoj je njezino sjedište, Hrvatska lutrije koristi i prostore na trežem katu za potrebe administracije.

Prema ugovoru s vlasnikom tih prostora, riječkom tvrtkom Jadroagent, Lutrija plaža najam od 18,5 eura po četvornome metru, odnosno za najam 653 kvadrata mjesečno daje oko 120.000 kuna. Zbog visoke najamnine u Lutriji razmišljaju o napuštanju i tog prostora.

Donator HDZ-a i svjedok u Fimi-Mediji

Marijan Primorac, većinski vlasnik i osnivač Primorke, uvoznik i zastupnik TDR-a za BiH, javnosti je poznat po nedavnom svjedočenju na suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Fimi-Media. Tada je rekao da je Sanaderu na ime donacija HDZ-u 2003. predao 30.000 njemačkih maraka, godinu dana poslije 200.000 kuna, a krajem 2004. godine 300.000 eura za kupnju blindiranog BMW-a.

U istrazi je rekao da je morao pomagati jer nije bilo dobro zamjeriti se ljudima iz politike, danas tvrdi da se nije tako osjećao, nego da je na ispitivanju u USKOK-u “potvrđivao što su mu sugerirali”.

Tih godina Marijan Primorac bio je suočen sa sudskim postupkom koji se vodio za njegova sina. Naime, Ivan Primorac, upravljajući BMW-om Z3, u Makarskoj je 2002. izazvao nesreću u kojoj su poginule dvije srednjoškolke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:35