SLUŽBENO OČITOVANJE

Pročelnik s Medicine o ljudskoj kosti koju je student pronašao na otpadu: ‘Ta fotografija djeluje namješteno‘

‘Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je netko s namjerom potpuno namjestio fotografiju‘, mišljenja je Zdravko Petanjek

Zdravko Petanjek

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Student zagrebačkog Medicinskog fakulteta, čiji su podaci poznati redakciji, tvrdi da je snimio fotografiju ljudske kosti, odbačene s kuvertama i papirima nekoliko metara od zgrade fakultetskog Zavoda za anatomiju. Fotografiju s opisom poslao je Jutarnjem listu, uz navod da se kosti, organi u formalinu i dokumentacija s osobnim podacima preminulih osoba jednostavno bacaju u smeće zajedno s građevinskim otpadom tijekom obnove kompleksa na Šalati.

Jutarnji list poslao je upit dekanu Medicinskog fakulteta Slavku Oreškoviću, kao i pročelniku Zavoda za anatomiju i kliničku anatomiju Zdravku Petanjku, a upravo nam je potonji odgovorio na upit.

On u svom očitovanju, između ostalog, navodi mogućnost da je kost na fotografiji – namještena.

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

- Inspekcijskim nadzorom nisu uočene nikakve nepravilnosti te je naglašeno kako je pohrana preparata izvršena po najvišim standardima te da se funkcioniranje programa donacije odvija profesionalno uz poštivanje svih etičkih standarda. Također je utvrđeno da se zbrinjavanja anatomskog materijala odvija na odgovarajući način te da postoji sva prateća dokumentacija.

image

Ljudska kost u smeću

Napominjem kako je selidba iz prostora Zavoda za anatomiju koji se obnavljaju u prvoj fazi započela početkom siječnja, najprije sortiranjem i pohranom koštanih, a zatim mokrih preparata. Preparati su prebačeni manjim dijelom u prostore Zavoda za anatomiju u kojima će se nastava odvijati do lipnja, a preostali preparati pohranjeni su u zaključana spremišta i zaključane prostore Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Svi prostori Zavoda detaljno su pregledani, uključujući i kancelarijske prostore u potkrovlju koji su bili uništeni u potresu, a kako se ne bi dogodilo da bilo koji preparat preostane u prostorima u kojima će započeti radovi.

Nakon preseljenja preparata, započelo se sa selidbom osobnih stvari i namještaja, a radovi su započeli tek kada su prostori potpuno ispražnjeni te su prije toga nekoliko puta dodatno detaljno pregledani od strane više djelatnika. U razgovoru s voditeljem selidbe, voditeljem gradilišta te radnika koji izvode radove u potkrovlju, potvrđeno mi je da na Zavodu za anatomiju nisu pronađeni nikakvi ljudski preparati nakon iseljenja djelatnika. Nitko od djelatnika u razdoblju od kada je započela selidba do danas, kao niti itko od studenata nije uočio niti jedan ljudski preparat izvan nastavnih prostora Zavoda.

image

Medicinski fakultet sveučilišta u Zagrebu

Zeljko Puhovski/Cropix

Također napominjem, kako rušenje zidova traje već 2 tjedna te u tom razdoblju nije bilo više iseljavanja stvari iz Zavoda za anatomiju. Tijekom proteklog vikenda nije bilo radova u zgradi, u subotu se održavao tečaj te nitko od polaznika nije primijetio bilo kakve preparate oko zgrade. Dnevna i noćna portirska služba HIIM-a je u nedjelju obilazila oko zgrade više puta tijekom dana, večeri i kroz noć, te nisu uočene stvari koje su prikazane na fotografiji.

Više osoba je komentiralo kako fotografija djeluje namješteno, a nigdje nismo mogli uz zgradu pronaći obrise na pločniku i na zgradi koje odgovaraju obrisima sa slike. Za mene je posebno zabrinjavajuća činjenica da je netko s namjerom potpuno namjestio fotografiju (na kojoj se možda nalaze i modeli umjetnih kostiju) te iznio cijeli niz dodatnih neistinitih informacija - stoji u odgovoru koji smo primili od pročelnika Zavoda za anatomiju i kliničku anatomiju Zdravka Petanjka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:59