VELIKA ŠKRTICA

Proveli smo eksperiment i analizirali deklaracije na domaćim proizvodima: Bolje bi bilo da smo živjeli u neznanju...

Potražili smo proizvode najpoznatijih domaćih kompanija i provjerili iz kojih zemalja ili bolje rečeno s kojih kontinenata uvoze sirovinu

Primjeri proizvoda domaćeg podrijetla

 Cropix

Ukoliko vam je važna zemlja podrijetla proizvoda koje najčešće kupujete, onda je možda bolje ne gledati deklaracije i živjeti u neznanju jer je eksperiment kojeg smo proveli pokazao kako sirovina koja se koristi uglavnom stiže iz stranih zemalja.

Ironično, ali to vrijedi i za domaće prehrambene kompanije čije deklaracije otkrivaju kako dobar dio svoje sirovine kupuju ne samo izvan Hrvatske, već u dobrom djelu slučajeva i izvan EU, a često na poleđini uopće ne navode podrijetlo sirovine koju su koristili, što su po zakonu ionako obvezni tek za određeni dio proizvoda kao što su svježe voće i povrće, jaja, meso, riba, maslinovo ulje i med.

Velika škrtica obišla je trgovine, u njima potražila proizvode najpoznatijih domaćih kompanija i provjerila iz kojih zemalja ili bolje rečeno s kojih kontinenata uvoze sirovinu od koje rade svoje najpoznatije proizvode te teška srca moramo zaključiti kako se u Hrvatskoj očito malo toga proizvodi - ili se naprosto ne proizvodi dovoljno.

U našem kratkom videu pogledajte kakva je situacija sa sedam poznatih domaćih tvrtki te otkrijte koje smo njihove proizvode pronašli s deklariranom hrvatskom sirovinom (malo ih je).

Analizirali smo uglavnom konzerve, smrznutu hranu, pekmeze, čajeve, masne prerađevine i dio mliječnih proizvoda, a tvrdnju "zemlja podrijetla: Hrvatska" rijetko smo pronašli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 04:21