‘ISPLATITE OTPREMNINE‘

Radnice Orljave se sastale s ministrom: ‘Ako vi možete uzeti ‘šest plus šest‘, zašto mi ne bismo dobile pet minimalca‘

Predsjednik Novog sindikata kaže kako je Vlada odgovorna za radnice Orljave s obzirom na to da je riječ o tvrtki u državnom vlasništvu

Radnice Orljave

 Damjan Tadic/Cropix

Predstavnice radnica požeške Orljave i Novog sindikata stigli su u četvrtak u Vladu na sastanak s ministrom državne imovine Ivanom Paladinom radi zahtjeva za isplatom pet minimalnih plaća za radnice te tvrtke u državnom vlasništvu koja je prošle godine otišla u stečaj

Zaposlenice Orljave do sada su dobile tri plaće kao otpremninu, nakon što je ta tvrtka iz Požege koja se bavila proizvodnjom viskokvalitetnih muških košulja i ženskih bluza, završila u stečaj u kolovozu prošle godine.

Spomenute tri plaće su zakonski minimum na koje radnice imaju pravo, ali zaslužile su ih još pet, izjavio je predsjednik Novog sindikata Mario Ivekovoić uoči sastanka s ministrom Paladinom.

"Ako ministri imaju pravi na model ‘šest plus šest‘, čak i ako završe u zatvoru, zašto se radnice ne bi dobile pet mimalca", ustvrdio je Iveković.

Predsjednik Novog sindikata kaže kako je Vlada odgovorna za radnice Orljave s obzirom na to da je riječ o tvrtki u državnom vlasništvu.

image

Radnice Orljave

Damjan Tadic/Cropix

"Ako Vlada tvrdi da nema zakonske osnove za isplatu plaća radnicama, neka donese novi zakon, možemo ga nazvati lex Orljava‘, dodao je.

Iveković smatra da bi trošak otpremnina trebale podijeliti Vlada i njemački breng Olymp koji je do 2020. godine bio najveći Orljavin kupac

Radnice Orljave na Markov su trg stigle s transparentima "Vlada i Olympe, isplatite otpremnine", "Vlada je neodgovoran vlasnik", a dio njih stale su jedna pored druge držeći slova kojima su ispisale rečenicu "Pay our workers".

image

Radnice Orljave

Damjan Tadic/Cropix

"Mi ne tražimo milostinju već ono što smo krvavo zaradile. Doći ćemo ponovno ako treba", kazala je jedna od radnica Lucija Čičković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:08