DUBROVNIK GLASAO O GOLF PARKU NA SRĐU

REFERENDUM NIJE USPIO Brinar Frenkel: 'Dubrovčani su pokazali da su ulagači dobrodošli'

Prvi referendum na zahtjev građana u Hrvatskoj nije uspio jer se na njega odazvalo samo 31,50 posto birača. Na referendum su uglavnom izašli Dubrovčani koji su bili protiv gradnje golfa te vila i hotela na Srđu jer je od 11.977 glasača, njih 10.051 bilo protiv projekta. Za projekt se na referendumu izjasnilo tek 1846 glasača. Nevažećih listića bilo je 77, doznali smo u Povjerenstvu za provedbu refrenduma.

Ekipa investitora predvođena Majom Brinar Frenkel pobjedu je počela slaviti već u 16 sati. Navečer su organizirali proslavu u konobi na Srđu. Okupili su se tamo stanovnici Bosanke te ekipa koja je radila u stožeru investitora. Brinar Frenkel do kraja ove godine najavila je ishođenje preostalih dozvola za projekt.

- A moglo bi se počet gradit već na proljeće iduće godine - najavila je Brinar Frenkel te dodala:

- Sretna sam jer su se Dubrovčani odlučili za razvoj. Zahvaljujem na podršci. Drago mi je da je u konačnici projekt prihvaćen - kazala je ona. Čestito joj je na uspjehu i suprug Aaron Frenkel, izraelski poduzetnik koji je prije sedam godina započeo projekt.

- Čestitao je svima, ali i dodao da ne misli da je sad sve gotovo - prepričala je Brinar Frenkel, a njezin suradnik je dodao:

- Dobili smo bitku, ali rat još traje…

U suprotstavljenom stožeru inicijative "Srđ je naš" atmosfera je bila daleko od slavljeničke. Aktivisti su se cijeli dan odbijali fotografirati u vlastitim prostorijama. Na Dnevniku HTV-a pojavio je jedan od aktivista Igor Miošić koji je kazao:

- Lagali bismo kad bismo rekli da smo sretni i zadovoljni s tim rezultatom, iako je bilo teško očekivati da ćemo postići izlaznost potrebnu da bi referendum postao obvezujuć.

“Za ili protiv?” pitanje je koje je protekla dva tjedna podijelilo Dubrovčane. Nisu zaratili samo u raspravama po kafićima i kućama nego su i predvodnici inicijative “Srđ je naš” te predstavnici tvrtke Razvoj golf d.o.o. vodili žestoku dvotjednu kampanju. Neki vodeći ljudi suprotstavljenih tabora međusobno se nisu ni pozdravljali, pratili su jedni druge što rade, gdje idu, koga okupljaju. I dok su se jučer ujutro po malim uličicama, koje vode do Straduna, stanovnici izjašnjavali na referendumu, glavnom dubrovačkom ulicom šetali su turisti. Većina koju smo pitali nije znala da se održava prvi referendum u Hrvatskoj. Litavac Andrejus Baranauskas i Amerikanac Vince Dowd u Dubrovnik su navratili na nekoliko dana. Obojica žive u Londonu. Jedan je menadžer, a drugi podučava ljude kako investirati na burzi.

- Dubrovniku treba sadržaja, ali nikako golf. To će vam dovesti stare bogate Amerikance, a s njima će doći hamburgeri, industrija brze hrane, pa ćete se udebljati, dobiti rak… - pesimističan je litavski turist. Amerikanac je isprva reagirao kritično, ali poslije je dodao: - Da, oni bi vam možda produljili sezonu, donijeli više turista, novca, ali…

Za to vrijeme umirovljeni 66-godišnji krojač Željko Marčinko u jednoj od uličica ispijao je pivu s prijateljem. Nije izašao na referendum. Podržava, kaže, gradnju.

- Želim da se grad razvija, raste - kaže on.

Njegov prijatelj složio se s njim.

- I kad se gradio Babin kuk, svi su se bunili, stalno se bune - rekao je on. Nedaleko od njih u jednom kafiću razgovaram s vlasnicom. Ona je porukom na cjeniku pozvala goste da izađu na referendum. - Građani trebaju izaći, imamo pravo na to. Tu se čak ne radi o tome tko je za ili protiv gradnje, nego o načinu na koji je taj investitor došao do toga, a političkim strukturama više ne vjerujemo - kaže ona.

Profesorica biologije u dubrovačkoj srednjoj školi Marijana Kulić podržava gradnju.

- Dubrovniku treba sadržaja, a aktivisti su pretjerali, mislim da bi zato mogli dobiti kontraefekt - kaže ona.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić na referendumsko pitanje “Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se uz izgradnju igrališta za golf dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela, apartmana) na Platou Srđ?” rekao je da će zaokružiti potvrdan odgovor. Projekt golfa i gradnje podržava, kaže, od početka.

- U formalnoj proceduri nitko se nije oglasio protiv projekta. Mogli smo ranije raspravljati o zahtjevima aktivista - kaže Vlahušić.

Optužuje aktiviste za političko djelovanje te ističe da ih većina uopće ne živi u Dubrovniku te da se aktivizmom bave profesionalno.

- To su izbjeglice iz Dubrovnika koje sad nama žele govoriti kako trebamo živjeti - kaže Vlahušić. Zašto nije organizirao referendum kad je u predizbornoj kampanji građanima obećao da će ga organizirati?

- Nije istina, nigdje u mom programu to nije pisalo. Pitali su me jednom jesam li za referendum, odgovorio sam da jesam, ali nisam rekao da ću ga organizirati - odgovara Vlahušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:23