EUROPSKA KOMISIJA

Rudarska greblica postala je 29. zaštićeni izvorni proizvod Hrvatske, evo kako se radi

Greblica je mekane konzistencije, kremaste unutrašnjosti, topi se u ustima, a na nepcu ostavlja slani okus uz aromu kravljeg sira
Rudarska greblica
 Ministarstvo poljoprivrede

"Rudarska greblica" upisana je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 4. veljače 2021. godine, čime je taj naziv proizvoda zaštićen na području cijele Europske unije, i mogu ga koristiti samo proizvođači koji udovoljavaju uvjetima iz Specifikacije proizvoda, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

"Rudarska greblica" postala je 29. hrvatski proizvod iz skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nosi europsku oznaku kvalitete, točnije, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a proces zaštite tog naziva započeo je u ožujku 2017. godine, kada je Udruga Rudarska greblica podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom "Rudarska greblica".

Prema prijavljenoj specifikaciji, greblica je proizvod dobiven od ručno valjanog, tankog tijesta, izrađenog od pšeničnog brašna, svinjske masti i/ili margarina, suncokretova ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode, te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira. U svježi kravlji sir mogu se dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva. "Rudarska greblica" mekane je konzistencije, sočne i kremaste unutrašnjosti, pri konzumiranju se topi u ustima, a na nepcu ostavlja slani okus, uz aromu kravljeg sira. Reže se na komade pravokutnog oblika, čija visina ne prelazi 2,5 cm.

Područje proizvodnje "Rudarske greblice" mjesto je Rude te okolna sela u Zagrebačkoj županiji: Cerje Samoborsko, Braslovje, Kotari, Manja Vas, Bukovje Podvrško i Prekrižje Plješivičko. Prema usmenoj predaji stanovnika ovog kraja, "Rudarsku greblicu" pripremale su žene rudara još u prvoj polovici 16. stoljeća. Kako su rudarske obitelji većinom bile siromašne, u to vrijeme je "Rudarska greblica" predstavljala skroman obrok rudara, a često je bila i njihovo glavno jelo.

Pri izradi žene rudara koristile su samo jednostavne sastojke, i to brašno, mlijeko, jaja, svježi kravlji sir, iz kojih su svojom domišljatošću i umijećem stvorile jedinstveni proizvod koji je vremenom postao proizvod koji se povezivalo s rudarstvom. Naziv je dobila prema tradicionalnom alatu zvanom "greblica", kojim se razgrijavao žar u krušnoj peći rudarskog doma, jer je krajnji oblik kolača bio sličan obliku tog alata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 16:27