JEZIK I GOVOR

Samo se dvije kratice mijenjaju po padežima i iza njih nikada ne treba pisati točku

‘U pravilu se kratice pišu se malim slovima, završavaju točkom i ne sklanjaju se‘, kaže Maja Matijević s Instituta za hrvatski jezik jezikoslovlje

Maja Matijević

 Ranko Suvar/Cropix

„Kratica ili abrevijacija skraćena je riječ ili više riječi u pisanju, a kratiti se može na više načina”, ističe magistra hrvatskog jezika i književnosti Maja Matijević s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Objašnjava da se riječi mogu kratiti samo na početno slovo pa je kratica od točka t., na početna slova pa je kratica od blaženi ili blažena bl., od stoljeće st., od hrvatski hrv., od engleski engl..

„Mogu se kratiti na prvo i zadnje slovo, pa imamo kraticu dr. za doktor, rn. za račun, na kombinaciju slova: jednina je jd., takozvani tzv.. Kratiti se može i više riječi i to na početna slova svake riječi ili na početne slogove i slično pa imamo i kratice pr. Kr. za izraz prije Krista, i sl. za i slično, a isto tako i itd. za i tako dalje, tj. za to jest. U vezi s kraticama mogu se izdvojiti osnovna pravila: pišu se malim slovima, završavaju točkom i ne sklanjaju se, odnosno ne mijenjaju se po padežima. Neke kratice ipak odstupaju od tih pravila, pa postoje kratice koje se ne pišu samo malim slovima poput pr. Kr. ili pH. Neke kratice pišu se malim slovima, ali nemaju točku. Takve su don i fra pa imamo primjerice propovijed don Frane Bulića ili propovijed fra Ivana Franje Jukića. Dakle bez točke i bez promjene u padežima”, govori Maja Matijević.

Napominje kako postoje i kratice koje nemaju točku i koje se mijenjaju u padežima, a to su kratice za riječi gospođa gđa i gospođica gđica.

Iza tih kratica nikad ne treba pisati točku i treba im mijenjati oblik, pa su pravilne sljedeće rečenice: „Poštovana gđo Horvat, pišem Vam u vezi s Vašim pitanjem” ili „Vidjeli smo gđu Knežević”. Jednako tako pravilne su rečenice u kojima se kratica za riječ gospođica sklanja i u kojima se iza te kratice ne piše točka, npr. „Vidjeli smo gđicu Knežević” ili „Razgovarali smo s gđicom Pavlović”.

„Naravno, kratice čitamo prema onome što stoji iza kratice. U govoru nećemo slovkati kratice. Pravila se odnose na pisanje. Budući da se odnose na pisanje, pravila, primjeri i točne kratice mogu se provjeriti u pravopisu i pravopisnom rječniku. Pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje s pretraživim pravopisnim rječnikom besplatan je i dostupan na adresi pravopis.hr”, poručuje Maja Matijević.


Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 08:38