KONAČNI OBRAČUN

Sanader želi trgovati s HDZ-om: Ako zaustavite istragu protiv mene, neću rušiti Vladu

U vladajućoj stranci procjenjuju: zaustavite istrage protiv mene, a ja u Saboru neću rušiti Vladu Jadranke Kosor
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Da je bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader puno ozbiljnije ugrozio svoju stranku nego li su to u HDZ-u uopće mogli predvidjeti, najbolje potvrđuje nedavni nervozni istup potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

Oguglali na intervencije

Kada se utvrdilo da bi Ivo Sanader mogao oko sebe okupiti čak pet saborskih zastupnika, u HDZ-u je, odmah u petak, nakon što je bivši premijer položio prisegu, odlučeno da se krene u konačni obračun i eliminaciju bivšeg premijera iz političkog života. U vladajućoj stranci procjenjuju da Sanaderu neće uspjeti dogovor sa SDP-om, ali da će pokušati ucjenjivati HDZ te ponuditi trgovinu: zaustavite istrage protiv mene, a ja u Saboru neću rušiti Vladu Jadranke Kosor.

U vrhu HDZ-a, doznaje Jutarnji list, odlučili su, međutim, da nema nikakvih pogađanja s bivšim predsjednikom. I zbog toga je, kažu, Šeks nastupio tako brutalno. Uz do sada najteže optužbe i diskvalifikacije Sanadera, Šeks je u subotu otišao i korak dalje.

Objasnio je, ne bez malicioznosti, da ništa ne znači što je bivši premijer aktivirao saborski mandat budući da se Sanaderu može vrlo lako i brzo skinuti imunitet. Drugim riječima: bivšeg premijera može se uhapsiti bez po muke i bez obzira na njegov zastupnički status. Ako se uzme u obzir dosadašnji nesporni utjecaj Šeksa na rad sudova, onda se takva izjava potpredsjednika Sabora ne može protumačiti drugačije nego kao izraz panike, ali i kao pokušaj izravnog pritiska na pravosuđe te zastrašivanja novog saborskog zastupnika.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i DORH već su, zasigurno, oguglali na takve vrste intervencija. Prisjetimo se, uostalom, kako su ih mjesecima mediji i političari napadali i prozivali što ne hapse Nevenku Jurak, vlasnicu FIMI agencije, a potom i Mladena Barišića, šefa Carine.

Bez konkretnih dokaza

Potvrdilo se, međutim, da protiv njih nisu pokrenuti postupci kada je to tražila svekolika javnost i kada bi to tužiteljstvu vjerojatno pridonijelo na popularnosti, nego tek onda kada je prikupljeno dovoljno čvrstih i izravnih dokaza. Takav se postupak može očekivati i u slučaju Ive Sanadera. Do sada, koliko se moglo naslutiti iz izjava odvjetnika i osumnjičenika, nitko od njih, premda se to očekivalo, Sanadera nije izravno optužio. Vjerojatno su istražna tijela prikupila dosta raznih indicija, ali pravih, konkretnih dokaza, za sada, još nema.

Uostalom, i dosadašnje istrage potvrđuju koliko se teško boriti protiv korupcije koja se, najčešće, događa uglavnom u četiri oka.

Može se u javnosti licitirati s imenima onih za koje se sigurno zna da su uzimali mito i krali, ali, ako se računa na uspjeh, istražna tijela moraju sudu podastrijeti čvrste dokaze, i to ne samo na temelju iskaza jednog svjedoka.

Razgovor s Barišićem

DORH do sada nije vukao ishitrene poteze, sustavno i temeljito radio je na svakom slučaju, makar to mnogima dalo povoda da ga optuže čak i za opstrukciju borbe protiv korupcije.

To dokazuje i istraga protiv Mladena Barišića. Njega istražitelji još nisu ispitali jer su, tvrde odvjetnici, najprije željeli prikupiti što više saznanja od Ivana Mravka.

I tek nakon što prouče njegove iskaze, počet će ozbiljnije razgovarati s Barišićem. Nisu željeli, kako to definiraju istražiteljski eksperti, ispitivati Barišića na slijepo i bez informacija prikupljenih od Mravka.

Takav način rada MORH-a i MUP-a dio političkih struktura i medija tumači kao njihovu nespremnost ili nesposobnost.

Istodobno, nema važnog stranog veleposlanika u Hrvatskoj koji ne smatra da su upravo Mladen Bajić i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, uz premijerku Jadranku Kosor, najzaslužniji za dosadašnje uspjehe u borbi protiv kriminala i korupcije.

I nikako ne mogu razumjeti komu je upravo sada, u završnici nekoliko iznimno važnih istraga, toliko u interesu da traži smjenu državnog odvjetnika.

Nagađa se da bi razlog ipak mogao biti pokušaj zataškavanja tih korupcijskih afera, a kada je o oporbi riječ, pokušaj da se umjesto Bajića na to mjesto dovede neki politički podobniji tužitelj.

Rad Mladena Bajića

Takav odnos spram Bajića ovih je dana u Zagrebu, u razgovoru s veleposlanicima država članica EU i SAD-a, demonstrirao glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Veleposlanicima je kazao kako “on već godinama s udivljenjem prati rad Mladena Bajića“, kako ga “oduševljava njegova temeljitost i ozbiljnost” te kako je upravo zbog toga “s njim uspostavio i osobno bliske, prijateljske odnose”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:07