ANTE ĆORUŠIĆ

Šef Rebra potvrdio pisanje Jutarnjeg: ‘Odbili su testiranje, svi će dobiti izvanredni otkaz‘

Upitan o široj uporabi COVID potvrda, Ćorušić smatra kako uporabu treba proširiti i na ostale dijelove javnog sektora

Ante Ćorušić

 Srdjan Vrancic/Cropix

Ravnatelj zagrebačkog KBC-a, Ante Ćorušić, gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Upitan o široj uporabi COVID potvrda, Ćorušić je potvrdio navode Jutarnjeg lista i naveo da smatra kako uporabu treba proširiti na ostale dijelove javnog sektora.

"Ne znam kakva je odluka Stožera koja će biti donesena sutra, ali mislim da je to mjera koja je došla u pravo vrijeme kako bi na neki način mogli utjecati na ovo širenje epidemije koronavirusa u Hrvatskoj", rekao je Ćorušić.

Na pitanje kasni li se s tom mjerom, smatra kako je možda ipak malo prekasno.

"Možda je mrvicu prekasno, ali mislim da se može sustići i još uvijek imamo vremena se pripremiti jer ćemo posljedice ove eksplozije novooobljelih u bolničkom sustavu vidjeti za sedam do desetak dana", rekao je.

"Svaka mjera koja motivira na COVID potvrde i na cijepljenje je dobra mjera", dodaje Ćorušić.

U bolnici, navodi, još uvijek imaju mjesta.

"Sad smo na 128 postelja, od čega su 23 intenzivne postelje, no kako nam dolaze pacijenti iz svih krajeva, mi ćemo se uz ovaj tempo vrlo brzo popuniti i računamo da bi u najcrnjem scenariju trebalo oko 200 postelja unutar KBC-a Zagreb", rekao je Ćorušić.

"Vjerojatno, odnosno gotovo sigurno, u ponedjeljak zaustavljamo program za bolesnike koji nisu hitni, koji nisu onkološki bolesnici i hitni bolesnici, koji nisu djeca, reduciramo za 40 posto", najavio je.

"Problem je u osoblju, nedostaje nam liječnika i sestara, oni se ne mogu baviti pacijentima koji su naručeni na operacije jer se bave COVID pozitivnim pacijentima", rekao je Ćorušić.

O statistici zauzetih kreveta, kaže kako je 80 posto pacijenata u intenzivnoj jedinici - necijepljeno.

"Cijepljenje štiti pojedinca, njegovu obitelj i bližnje", rekao je. Za odbijanje pacijenata da ih se stavi na respirator navodi kako nisu imali takav slučaj.

"Mi nastojimo utjecati maksimalno na ljude da se cijepe jer je to jedini oblik zaštite od bolesti i prijenosa infekcija", rekao je Ćorušić.

"Znamo da je uvođenje mjera u zdravstvo i socijalu doprinijelo da se cijepi više ljudi, no ima i dalje onih koji se odbijaju cijepiti i testirati", dodao je i rekao da KBC Zagreb ima 6156 zaposlenika.

"Njih 12 se odbilo testirati i nisu imali COVID potvrdu. Njih dvoje se predomislilo kasnije i počelo se testirati svaka tri dana. Jedna djelatnica je dala otkaz, a ostali će izvanredni otkaz sukladno odlukama Radničkog vijeća i zakonu dobiti u narednim danima", najavio je Ćorušić i tako potvrdio pisanje Jutarnjeg.

"Nismo mi jedini takvi, takvih slučajeva ima i u drugim bolnicama, mislim da i Vinogradska ima takav problem", kazao je.

O bebama u Petrovoj navodi kako su uglavnom dobro.

"Trudnica je bilo 10 koje su bile COVID pozitivne i simptomatske, od njih su dvije završile na ECMO uređaju. Jedna je preminula, a druga je u vrlo teškom stanju", rekao je.

"Brojke su neumoljive i ja apeliram - cijepljenje u trudnoći nije kontraindikacija", dodao je Ćorušić i ponovio da nema nikakvih znanstvenih dokaza da cjepivo ugrožava fertilitet.

"Antitijela koja prolaze kroz majku štite bebu u prvim tjednima nakon poroda, to je bitno", istaknuo je.

"Mislim da smo sada blizu platoa, očekujemo smirenje negdje pred Božić, za jedno pet tjedana, uz uvjet da se što više ljudi cijepi. Cijepljenje je jedini oblik prevencije težih oblika bolesti", zaključio je Ćorušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 07:39