NOVA BUNA?

Seljaci: Bit će svašta ako se ne dogovori otkupna cijena pšenice!

U srijedu bi za stol s ministrom Čobankovićem (možda i premijerkom Kosor) trebali sjesti predstavnici seljačkih udruga i otkupljivači
 Damir Glibušić / CROPIX

VINKOVCI - Dok u Slavoniji intenzivno traje žetva pšenice - mada kombajne u poljima malo-malo omete kiša - seljaci su sve nezadovoljniji.

Nakon svih nedaća uslijed vremenskih neprilika, prinosi su 30-tak posto manji od očekivanih, kvaliteta požnjevenog zrna lošija, a otkupna cijena za seljake još uvijek potpuna nepoznanica.

- Prosjek je oko 5 tona po hektaru, a otkupnu cijenu nitko ne zna. Seljaci su rezignirani, otkupljivači koji imaju novce nude 70 ili 80 lipa - kaže Marijan Novoselac, organizator proizvodnje na 2.000 hektara u okolici Vinkovaca.

Seljaci ne žele, kako redom tvrde, pristati na cjenu nižu od 1,20 kuna. Da je raspoloženje među seljacima "katastrofalno“ tvrdi Tomislav Pokrovac, prvi čovjek seljačkog saveza (HSS) u najistočnijoj hrvatskoj županiji, dodajući da prinosi variraju od jedva 2,5 tone do 5,5 tona po hektaru, dok su u boljim godinama isti seljaci imali i po 7 tona.

- Ako se nakon sveg jada seljaka ne dogovori otkupna cijena, a ne može se ići niže od 1,20 kuna, seljaku prijeti propast - kaže Pokrovac. Za Jutarnji list je izjavio da se "svašta može dogoditi i biti velikih problema“ ako se ne postigne dogovor oko otkupa pšenice roda 2010. godine.

Inače, pšenicom je u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo zasijano 35.000 hektara, a žetva bi do sljedećeg tjedna mogla biti i završena. Pokrovac je istaknuo kako na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede - gdje bi u srijedu za stol s ministrom Čobankovićem trebali sjesti predstavnici seljačkih udruga i otkupljivači - očekuje da bi "pred seljake trebala doći“ i premijerka Jadranka Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:54