IZGUBILI BITKU

SELJACI NISU DOBILI ODGOVOR OD MILANOVIĆA Nakon dva tjedna prekidaju blokade cesta

Predstavnik seljaka najavio je tužbu zbog neobjavljivanja podataka koliko je tko dobio potpora, odnosno koliko je tko zakinut

Slavonski poljoprivrednici prekinuli su blokadu ulaza i izlaza na autocesti A3 kod čvorišta Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica, a neslužbeno se doznaje da će udruge poljoprivrednika na današnjem sastanku u Novoj Gradiški odlučiti o prekidu dvotjednoga prosvjeda, te borbu nastaviti pravnim putem.

Još u nedjelju prosvjednici su se povukli s ceste Gundinci-Sikirevci, a neslužbene su najave kako će se danas povući i s drugih prosvjedničkih punktova uz ceste u Slavoniji.

U Novoj Gradiški je oko 11 sati počeo sastanak kooordinacije seljačkih udruga na kojem se odlučuje što dalje. "Odgovor od predsjednika Vlade Zorana Milanovića još nismo dobili. Na sastanku će biti riječi o načinu na koji ćemo nastaviti borbu za ostvarenje naših prava", izjavio je Dragutin Dukić, član koordinacije iz Požeško-slavonske županije.

Prema neslužbenim informacijama, koordinacija udruga poljoprivrednika danas će donjeti i službenu odluku o prekidu prosvjeda te nastavak borbe za svoja prava nastaviti pravnim putem.

Prije dva tjedna poljoprivrednici su pokrenuli prosvjede tražeći isplatu drugog dijela poticaja (više od 700 milijuna kuna) te pomoć Vlade oko utvrđivanja otkupne cijene pšenice, kao i ostavku resornog ministra Tihomira Jakovine.

Prošlotjedni sastanak s ministrima poljoprivrede i financija te otkupljivačima pšenice seljacima nije donio željene rezultate, te su poljoprivrednici jučer u Banske dvore donijeli urudžbirane svoje zahtjeve koje su uputili premijeru Milanoviću.

Danas u 10 sati istekao je rok koji su predstavnici poljoprivrednika dali premijeru Zoranu Milanoviću da se očituje o njihovim zahtjevima, no odgovor iz Vlade nisu dobili, potvrdio je za HTV i predsjednik udruge Baranjska brazda Petar Pranjić.

Rekao je i kako su se seljaci gotovo u potpunosti povukli s prometnica. Vidjeli smo da nema smisla. Bili smo spriječeni u odlasku u Zagreb, no naša bitka ide dalje. Prvo ide tužba zbog neobjavljivanja podataka koliko je tko dobio potpora, odnosno koliko je tko zakinut. Znaju da ako ih objave, imamo element za tužbu, izjavio je Pranjić.

Premijer Milanović je sinoć u gostovanju na HTV-u rekao da je poljoprivreda specifična grana jer je izloženija rizicima tržišta, ali i istaknuo kako se ne može nastaviti dosadašnja praksa da se gubici pokrivaju iz državnoga proračuna.

Za prozivke prosvjednika da je ministar Jakovina netransparentno dodjeljivao poticaje, premijer je kazao kako su to vrlo teške optužbe koje nisu dokazane te kako osobno ne vjeruje da je to ministar činio, već da radi dobar posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:50