IN MEMORIAM

SINIŠA SVILAN Čovjek koji je na našu televiziju donio provokativne i silno gledane sadržaje

 Pedja Milosavljevic

- U meni danas više nema niti malo gorčine. Bilo je par ljudi u mom životu u koje sam se razočarao. No, oni su iznimke koje potvrđuju pravilo. Vjerojatno zbog toga kod mene i nema mjesta životnom razočaranju, upravo suprotno. Od prije dvije godine još više vjerujem u ljude i njihovu dobrotu. Ne smijem se upuštati u nabrajanje onih kojima bih htio reći hvala, mnogo ih je, nekoga ću sasvim sigurno zaboraviti - kazao je Siniša Svilan, televizijski novinar i urednik te nekadašnji direktor Nove TV u jednom od svojih posljednjih intervjua, objavljenom u Jutarnjem prije dvije godine.

Novinar prepoznatljivog glasa preminuo je oko podneva u Beogradu, u svojoj pedeset i sedmoj godini života. Otišao je šokantno i neočekivano, baš kao što je i živio. Prema prvim informacijama, radi se o infarktu. Svilanu su, prenose srpski mediji, liječnici odmah priskočili u pomoć, ali nakon dvadesetominutne reanimacije izgubio je bitku za život.

Sinišu Svilana domaća će javnost prije svega pamtiti kao čovjeka koji je na televiziju donio nove, provokativnije sadržaje. Publika je voljela sadržaje koje je on plasirao. Glavni dokaz u prilog tome visoka je gledanost njegovih televizijskih projekata.

Rođen je 1960. u Trogiru u skromnoj obitelji mehaničara i domaćice. Srednju tehničku školu završio je u Splitu gdje je upisao Fakultet strojarstva te se zaposlio u splitskom brodogradilištu kao mehaničar. Novinarstvom se počeo baviti poslije dolaska u Zagreb u 25. godini kada je svoj talent počeo brusiti na Radiju 101. No, kako je u sebi uvijek nosio televizijskog ovisnika, prihvatio je ponudu Denisa Latina za suradnju na 'Latinici' te, kasnije, u emisiji 'Dobro jutro'.

Ambiciozni Dalmatinac nakon HRT-a svoju je karijeru počeo graditi na TV Mreži, gdje starta s emisijom 'Glamour Caffe', koju je neko vrijeme kao novinsku rubriku uspješno vodio i na stranicama Jutarnjeg. Na HTV se vratio 2001. na poziv Marije Nemčić i nastavio s emisijom u kojoj je postavljao tada neviđeno drska i provokativna pitanja. Emisije su mu često bile na rubu skandala, ali publika je to prihvatila, pa je nakon nekog vremena 'Glamour Caffe' postao jedan od najgledanijih projekata naše javne televizije.

Godine 2004. prelazi na Novu TV gdje postaje direktor programa. Nova TV tada nije bila moćna kao danas, ali Svilan je bio među onima koji su od te televizije čvrsto nakanili napraviti medijskog diva. Gotovo da nije bilo snimanja na koje on ne bi dolazio. Trud mu se isplatio pa mu je 2007. dodijeljena nagrada za Najmenadžera godine u jugoistočnoj i srednjoj Europi.

Zbog posla se, znao je u šali govoriti prije desetak godina, nije stigao ni oženiti sa svojom partnericom Silvom Mustapić, s kojom se skrasio nakon razlaza s umjetnicom Ellom Svalinom s kojom ima kćer Galu. U njegovo vrijeme na Novoj su emitirani 'Red Carpet', AVA-ine sapunice, 'Trenutak istine'...

A onda se kolo sreće počelo okretati. Suočen je s teškim optužbama za primanje mita. Prema optužnici, da bi emisije produkcijske kuće Core media bile emitirane na Novoj TV, direktor programa Siniša Svilan primio je od direktora Core medije Vladimira Šelebaja Selliera 262.000 eura mita.

Prije tri godine Svilan je proglašen krivim, a sud ga je kaznio novčanom kaznom od 67.500 eura i osam mjeseci zatvora, što je naknadno zamijenjeno radom za opće dobro. Mnogi su mislili da mu je to kraj karijere, no Svilan se zaposlio u Srbiji, prvo kod medijskog mogula Željka Mitrovića, pa onda i kao programski konzultant direktorice beogradske Televizije B92.

Preminuo je na radnom mjestu. Svjedoci kažu kako se samo srušio. I teško je sada kazati koliko je tome pogodovao stres, suđenje zbog mita, kao i razvlačenje po medijima od strane njegovih bivših kolega i prijatelja... A možda, nakon svega, to više i nije toliko važno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 11:30