VELIKA ŠKRTICA

Skrivene naknade: Kupnja stana i selidba znače još 30.000 kn troškova o kojima niste ni sanjali

U doba masovnog podizanja kredita putem APN-a donosimo popis svih skrivenih naknada
 Tomislav Kristo/Cropix

Na tome su prilikom kupnje i selidbe u novi dom fasovali i najorganiziraniji - zaokružili bi računicu oko stambenog kredita i troškova uređenja novog stana, a onda bi im se za nekoliko mjeseci sva ta matematika rasula poput kule od karata. Doista, teško se unaprijed pripremiti na taj siloviti vrtlog izdašnih naknada i troškova koje sa sobom, a da na njih prethodno nisi ni pomislio, nosi kupnja nekretnine i selidba u dom iz snova.

Prema računici britanske udruge za zaštitu potrošača Which?, nakon što su pojedine zakonske takse u Velikoj Britaniji značajno pojeftinile, prosječan skriveni trošak selidbe i kupnje stana penjat će se do 6700 funti (oko 55 tisuća kuna), no i hrvatska računica pokazat će kako ti skriveni troškovi itekako mogu utjecati na "matematiku selidbe", a u nekim slučajevima kupcima predstavljati i obvezu kakvu, na postojeće troškove, mnogi teško mogu podnijeti.

Škrtica je stoga okvirnu računicu ponudila na zamišljenoj situaciji kupnje stana prosječne vrijednosti 80 tisuće eura, uz pretpostavku da kupac nekretninu kupuje preko agencije, pritom podiže kredit od 60 tisuća eura te u novi stan, što je i najčešći slučaj, seli nešto starog namještaja, posuđa, knjiga, odjeće i ostalih potrepština.

Pritom ovdje govorimo isključivo o skrivenim troškovima koje ljudi prilikom kupnje nekretnine i selidbe obično propuste staviti u računicu - naknadama koje se obračunavaju na poslove u zemljišnim knjigama, javnobilježničke naknade, bankarske naknade, naknade za posredovanje i slično...

Jedna od takvih je i "procjena vrijednosti nekretnine", usluga koju prilikom odobravanja stambenog kredita obavlja banka, a kojom se želi osigurati da je nekretnina za koju odobrava kredit vrednija od iznosa samog kredita.

"Sada, u vrijeme APN-a, većina banaka tu će uslugu obaviti besplatno, no u pravilu se cijena za procjenu vrijednosti nekretnine, prosječne veličine do 90 četvornih metara, kreće negdje oko 1300 kuna", doznajem od jednog bankara. Ako je kupac imao sreće da tu stavku nije morao platiti, izgledno je da će se ipak susresti s naknadom za uslugu posredovanja prilikom kupnje nekretnine. Istina, mnoge agencije uzimaju naknadu isključivo od prodavatelja, i to bi u pravilu trebala i biti praksa, no neke će agencije trošak prebaciti i na kupca.

Ta se naknada plaća u postotku kupoprodajne vrijednosti nekretnine, a za kupca se može kretati i do dva posto. U našoj računici nudimo opciju od besplatne usluge pa sve do naplate provizije kupcu od 1,5 posto cijene, čime bi ga trošak posredovanja na kraju mogao koštati i do devet tisuća kuna. Prilikom realizacije ugovora o stambenom kreditu, jedna od stavki koja kupce najviše iznenadi jest ona o solemnizaciji ugovora kod javnog bilježnika.

Taj proces zapravo podrazumijeva ovjeru ugovora, ali i pojašnjavanje svih pravnih i drugih posljedica ugovorenog posla, koja će u slučaju našeg zamišljenog kredita koštati 2126 kuna. Ipak, javna me bilježnica upozorava da tu ima i dodatnih troškova - još 447 kuna na ime potpisivanja zadužnice, što banka obavezno traži od kupca, kao i još 437 kuna na ime ovjere izjave o zapljeni. Javnobilježnički troškovi time su se popeli na već tri tisuće kuna, i za razliku od prethodnih stavki, u slučajevima kupnje nekretnine preko kredita, ne mogu se izbjeći.

Tu stižemo i do jednog od najomraženijih troškova u situacijama kupoprodaje - obvezu plaćanja poreza na promet nekretninama, koja iznosi tri posto od tržišne vrijednosti stana, odnosno tri posto cijene navedene u kupoprodajnom ugovoru. Teško da postoji situacija koja bolje opisuje sintagmu "baciti pare u vjetar" od plaćanja poreza koji, u našem slučaju, predstavlja najveću stavku, trošak od čak 18 tisuća kuna.

Niti ta se naknada ne može izbjeći, s obzirom na to da javni bilježnici nakon ovjere kupoprodajnog ugovora taj dokument automatski dostavljaju Poreznoj upravi, a ona, pak, često i u samo nekoliko tjedana, donosi rješenje o porezu. Zanimljivo je pritom da se to rješenje naziva privremenim te kako Porezna uprava zadržava pravo u narednih šest godina obračunati i dodatni trošak poreza, ustanovi li u međuvremenu da kupoprodajna cijena odudara od tržišne vrijednosti nekretnine u doba kupnje.

Time dolazimo i do konačnog procesa selidbe u novu nekretninu, koji će kupca također olakšati za nešto novca. Prema postojećim cjenicima tvrtki za selidbe, usluga seljenja koja traje tri sata, u kojoj sudjeluju četiri radnika, a roba se prevozi kamionom veličine do 36 kubnih metara, koštat će oko 1600 kuna. Ako se pritom niste na vrijeme pripremili pa vas je zatekla situacija u kojoj još morate kupovati i kutije za pakiranje stvari, treba uračunati i kako će vas 30-ak kutija koštati otprilike 450 kuna (oko 15 kuna po kutiji) - iako bi najpametnije bilo kutije na vrijeme početi pribavljati u kvartovskim trgovinama. I to je to - preseljeni ste, ali i "lakši" za tridesetak tisuća kuna na koje uopće niste računali.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:04