SPORAZUMA JOŠ NEMA

Službenici nastavljaju štrajk: "Vlada nije dala pismenu potvrdu ni za 10 posto hitnog dodatka"

"Tražimo prijedlog koeficijenata za sva radna mjesta u pravosuđu iz kojih bismo imali potpunu sliku"
 Damjan Tadić/Cropix

Štrajk pravosudnih službenika i namještenika ušao je u osmi tjedan, a sporazuma o njegovu prekidu još nema između Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Vlade.

U priopćenju koje je SDLSN objavio u nedjelju popodne sve se svodi na osnovnu poruku: mi smo iznijeli sve naše argumente i prijedloge, a sad je sve u rukama Vlade.

Pravna savjetnica SDLSN-a Iva Bolanča rekla je kako su i u ponedjeljak u užem krugu nastavljeni pregovori između SDSLN-a i Vlade. "Vlada nam još nije nije dala nikakvu čvrstu pisanu ponudu koju bismo mogli poslati našim članovima u štrajku na izjašnjavanje", istaknula je.

Potpuna slika

Ministar Ivan Malenica još je pretprošli tjedan izjavio kako su SDLSN-u ponudili Sporazum kojim Vlada jamči da će pravosudnim službenicima i namještenicima plaća 2024. rasti na prosječnih 1000 eura neto i da će se to urediti Uredbom. Međutim, pravna savjetnica SDLSN-a pojašnjava:

"U tome Sporazumu se tek kao primjer navode koeficijenti za samo nekoliko radnih mjesta pravosudnih službenika i namještenika, ali mi tražimo prijedlog koeficijenata za sva radna mjesta u pravosuđu iz kojih bismo imali potpunu sliku i da nitko ne bude izostavljen. To je jedan zahtjev.

Drugi je da pravosudni službenici i namještenici odmah dobiju privremeni dodatak na plaću od 300 eura, što bi s onim dodatkom iz lipnja iznosilo oko 400 eura, kako bi nekako premostili razdoblje do iduće godine. Čekamo Vladinu ponudu, neka ponude onoliko koliko misle da mogu, ali nikakve pisane ponude ni za trenutni privremeni dodatak još nismo dobili", kaže Bolanča.

Potplaćeni

Tristo eura hitnog privremenog dodatka koji traže na razini je 24 posto prosječne bruto plaće pravosudnih službenika i namještenika. Na naše pitanje je li točno da je Vlada u pregovorima izrazila spremnost osigurati 10 posto privremenog hitnog dodatka na plaću i ostalim kategorijama državnih službenika i namještenika koji su, jednako kao i oni zaposleni u pravosuđu, na dnu platne ljestvice državnih službenika i namještenika, izjavila je:

"Predstavnici Vlade u pregovorima isticali kako službenici u pravosuđu nisu jedini s niskim plaćama. Rekli smo - u redu, SDLSN nema ništa protiv da i ti ljudi koji su potplaćeni dobiju hitni dodatak, dapače. Naglašavam da ni za tih 10 posto hitnog dodatka koji spominjete Vlada nije dala nikakvu pismenu ponudu", rekla je Bolanča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:14