PROCESIJA NA POLJUDU

Splićani pohrlili svetom Anti: Svecu se zavjetovali za ljubav, a najmlađi molili za polaganje ispita

Svi koji sudjeluju na procesiji i obilježavanju blagdana mole svetog Antu za ono što njih tišti
Procesija oko franjevačkog samostana Sv.Ante
 Bozidar Vukicevic/Cropix

I mlado i staro, i zdravo i bolesno, i sretno i nesretno, siromašno i bogato, spustilo se u nedjelju predvečer pred svetište svetog Ante na splitskom Poljudu, sve kako bi obilježili blagdan sveca, zaštitnika siromašnih, potlačenih, trudnica, putnika, ribara, mornara, starijih osoba, piše Slobodna Dalmacija.

Jer nakon trodnevnica u župi, trebalo je svečano, prvo procesijom oko samostana sv. Ante, pa svetom misom, obilježiti 13. lipnja, blagdan svetog čovjeka koji je i svoju braću učio teologiji, a puku približavao ljubav prema Bogu i Isusu. Pa su se mnogi došli pomoliti, svijeću zapaliti, ljiljan u zavjet za bližnje svoje podno kipa svetog Ante odložiti, s nadom kako će im svima donijeti zdravlje, ljubav i sreću.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Pomolija san se i cvit dariva svetom Anti da mi moja Doris uzvrati vječnom ljubavlju – skromno, zaljubljeno zbori 27-godišnji Antonio, ne želeći otkriti prezime, pa će “cili grad onda znat za njegovu ljubav”, dok pali zavjetnu cvijeću i ljiljan odlaže podno nogu sveca koji u naručju drži – dijete.

A u cijelom ovom procesu, kako bi se izbjegla gužva, i njemu i brojnim vjernicima koji od 6 ujutro pa sve do iza 21 sat, pale zavjetne svijeće, pomažu - volonteri. Redom mladi ljudi iz župe svetog Ante, a radi se o djevojkama i mladićima sa Skalica, koji nam otkrivaju:

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Za našu župu ovaj dan je kao i Božić. Svi dođemo, pomažemo ljudima dok pale svijeće, a puno je zavjeta, nakana za molitvu. Za obitelji, za djecu, za bolesne, stare, svi mole. I za ljubav među parovima – doznaje Slobodna od Marka (20-godišnjaka), Ante (22) i Dominika (21) te dviju cura Monike (22) i Antonije (21), koji neumorno pomažu cijeli blagdanski dan.

Kao i brojni redari koji ureduju uoči procesije gdje prvo u krugu oko samostana ide križ, pa barjak, ministranti, djeca, kip svetog Ante, zatim svećenici i biskup gospićko-senjski, mons. Zdenko Križić koji je i predvodio svečanu svetu misu.

image
Volonteri iz župe Sv. Ante, Marko, Dominik, Ante; Monika i Antonia
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Treba nam iskrena radost koju navješta upravo sveti Ante. Ophod ili ovu procesiju provodimo u vjeri, smjerno, radosno, zanosno. Hodimo prema životu, hodimo u Isusovoj ljubavi. Sveti Ante nas potiče na jedinu pravu ljubav, ljubav prema Bogu - čulo se s oltara, dok vjernici smjerno mole.

- Za mog supruga kojem je imendan, danas molim njegovog sveca. Ide na operaciju srca, pa tražim pomoć i od svetog Ante da sve bude dobro – tiho kazuje Marica, dok niže tiho riječi molitve, a 10-godišnji Maks nam otkriva kako je sklopio ruke u molitvi da mu starija sestra položi ispit:

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Svira ona klavir pa bi sada na akademiju, a ako ona položi i ode na taj faks, imat ću sobu samo za sebe – pojašnjava za Slobodnu Dalmaciju te onako dječji otkriva svoj cilj molitve.

I tako svi mole svetog Antu za ono što njih tišti, zadovoljni i što se u poprilično velikom broju mogu okupiti pred samostanom, zbog Covida 19. Pa su neki bili s zaštitnom maskom, drugi ne, no svi su “ćirnuli” što se nudi na prodajnim štandovima u Poljudu. Bilo je tu ponajviše krunica, slike sveca Ante, dječjih igračaka, ljiljana ali i trišanja iz Tugara, te nezaobilaznog domaćeg zdravog češnjaka....

image
Mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:22