NEVJEROJATNA PRIČA

Splićanin godinu dana tragao za kombijem koji je ‘ispario‘ iz servisa. Možda bolje da nije...

Puljić uspijeva u Bjelovaru pronaći svoj kombi, koji je u međuvremenu prodan čovjeku koji nije ni znao da je kombi već otet vlasniku...

evo što je ostalo od Puljićeva kombija

 Privatni album/Slobodna Dalmacija

Hrvoje Puljić (39) iz Splita, koji je osuđen na temelju prijave za prijetnju od strane druge osobe, kojoj je Općinski kazneni sud u Zagrebu vjerovao na riječ, a koji je ostao bez svoga kombi vozila koje je dao na popravak u Zagreb, sam je preko svojih kontakata, bez pomoći policije, koja je znala za kompletni slučaj, nakon godinu dana pronašao u Bjelovaru svoj kombi ili ono što je od njega ostalo.

Kombi je Hrvoje pronašao kod treće osobe kojoj je kombi prodao servis iz zagrebačke Dubrave, kod kojega je kombi bio na "popravku".

Puljić je, kako je već pisala Slobodna Dalmacija, osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu zato jer ga je zbog "prijetnje" prijavila zaposlenica fantomskog servisa, koji nije Puljiću ni popravio ni isporučio popravljeno vozilo, već su ga uništili, rastavili i prodali, kako bi vjerojatno zameli trag svojim kriminalnim radnjama.

Moja ‘prijetnja‘

- Sud je vjerovao njezinoj riječi, a ne mojoj. Je, prijetio sam toj ženi, ako je prijetnja preko telefona nekome reći kako ću otići na policiju i prijaviti sve ono što su oni iz autoservisa u Zagrebu napravili meni, odnosno mojoj tvrtki i koliku su mi štetu nanijeli. To je bila jedina izrečena prijetnja u koju je sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, na moju žalost, povjerovala - rekao je Puljić prije nekoliko mjeseci, kad je Slobodna Dalmacija objavila njegovu priču.

image

broj šasije

Privatni album/Slobodna Dalmacija

Da biste shvatili o čemu se radilo, vratit ćemo se nekoliko mjeseci unatrag, kad je priča i ugledala svjetlo dana.

- Početkom kolovoza 2021. godine svoj kombi sam doveo na popravak u jedan zagrebački autoservis (podaci poznati redakciji) koji se nalazi, odnosno koji se nalazio, u blizini KB-a Dubrava. Dakle u zagrebačkoj Dubravi. Kombi koji se pokvario dovezli smo kod njih na popravak jer su nam rekli kako ga oni mogu popraviti i da ne moramo kupovati novi motor. Također, rekli su da će oni kombi popraviti po dobroj cijeni i da će nam na motor još dati i garanciju godinu dana - kaže Puljić, koji je inače vlasnik rent-a-car agencije.

Popravak kombija, koji je tad bio star četiri godine i vrijedan oko 130.000 kuna, počeo je negdje početkom kolovoza 2021. i završen je 13. kolovoza i plaćen je 20.500 kuna.

- Bio sam sretan kao malo dijete što su mi popravili kombi i nisam ni znao da ću zbog moga kombija završiti na policiji u Zagrebu, Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu i da ću biti osuđen. Kombi sam vratio u Split, ali on se ponovno pokvario 24. kolovoza, dakle 11 dana od ‘popravka‘. Zvao sam prijatelja koji je mehaničar i on mi je rekao kako misli da je do novoga kvara motora došlo zbog loše obavljenog posla i pucanja glave motora - kaže Puljić.

Što je s garancijom?

Kako je po plaćenom računu od 13. kolovoza 2021. bila uključena garancija od godine dana, o ponovnom kvaru Puljić obavještava autoservis u blizini bolnice Dubrava koji je "popravio" kombi.

- Oni tad preko zajedničkog poznanika organiziraju prijevoz kombija iz Splita do svog servisa u Zagrebu i navodno kreću u ponovni popravak kombija. Nakon navodno izvršenog popravka šalju mi račun u iznosu od 15.362,50 kuna, od čega se dio računa 1800 kuna + PDV odnosi na prijevoz kombija iz Splita do Zagreba - govori Puljić.

Opet sretan što je kombi drugi put popravljen, Puljić u Zagreb šalje vozača da preuzme kombi.

image

Hrvoje Puljić

Privatni album/Slobodna Dalmacija

- Također sam odmah obavijestio servis da će im račun biti plaćen ako utvrdimo da popravak ne pokriva garancija koju su nam dali 20-ak dana prije. Moj vozač dolazi po kombi, ali mu ga iz servisa odbijaju dati. Ja nemam nikakav uvid u to je li kombi stvarno popravljen ili nam na prijevaru pokušavaju izvući još novca. Nakon toga zovem policiju u Zagrebu kako bi mi oni pomogli da kombi vratim u posjed - kaže Puljić.

Policija iz Zagreba ga upućuje da se obrati policijskoj postaji u Splitu.

- Kako su mi rekli, tako sam i napravio... Policijski službenik iz Splita mi savjetuje da ovlaštena osoba iz tvrtke mora otići do zagrebačkog autoservisa i zatražiti od njih predaju kombija, a ako oni to odbiju, savjetuje me da odmah pozovem zagrebačku policiju, koja će mi osigurati preuzimanje kombija - ističe Puljić.

Po savjetu splitske policije, dana 22. rujna 2021. godine Puljić stiže u Zagreb i u servisu stupa u kontakt sa ženskom osobom (podaci poznati redakciji), za koju pretpostavlja da je djelatnica autoservisa koji mu je "popravio" kombi.

Prijava nakon tri dana

- Ona je bila na vratima servisa i ja sam pomislio da sam s tom ženom održavao telefonske kontakte tijekom cijele ove priče oko ‘popravka‘ kombija. Nakon što sam zatražio kombi, ona mi je rekla da malo pričekam i počela je obavljati telefonske pozive. Nakon desetak minuta čekanja bez ikakvog odgovora, ja zovem zagrebačku policiju i tražim od njih da dođu na lokaciju kako bi mi oni pomogli da dođem do kombija - kaže Puljić.

Nakon dolaska policije Puljić razgovara s njima kako bi ih uputio u situaciju.

- Nakon toga policija odlazi obaviti razgovor sa spomenutom gospođom. Poslije razgovora policija dolazi do mene i traži da vozim za njima kako bismo obavili dodatne razgovore u policijskoj postaji. Nakon što sam svojevoljno došao u PP Maksimir, još uvijek u uvjerenju i nadi da će mi zagrebačka policija pomoći, doznajem da je gospođa koja nam je u servisu otvorila vrata podignula prijavu zbog prijetnji i, umjesto pomoći za povratak ‘nestalog‘ kombija, od policije doznajem da sam uhićen zbog navodnih prijetnji - prisjeća se Puljić.

Kako je Puljić poslije doznao, gospođa je 20. rujna 2021. podnijela prijavu zbog prijetnje koja je, po njezinu iskazu, upućena telefonski 17. rujna oko 17 sati.

- Dakle, gospođi je trebalo tri dana da podnese prijavu zbog navodne prijetnje. A policija mene uhićuje slučajno jer da ja nisam došao u Zagreb po svoj kombi i da ja nisam pozvao policiju, tko zna kako bi i kad policija reagirala. Budući da se može raditi i o stvarnoj, ali i o lažnoj prijavi, policija bi morala štititi građane i provjeriti te prijetnje, a ne pustiti da pet dana onaj koji ‘prijeti‘ slobodno šeta - kaže Puljić.

Izigran i izmanipuliran

Ovu u najmanju ruku čudnu situaciju Puljić sam sebi ne može objasniti...

- To znači da je meni vrata servisa otvorila žena kojoj sam ja navodno ‘prijetio‘, a ja nisam ni znao da sam joj ‘prijetio‘, a ona nije znala ni tko sam ja, niti je znala kako onaj koji joj je ‘prijetio‘ izgleda. I tako ona stoji ispred mene i ja joj mogu nauditi ako to želim jer sam joj već ‘prijetio‘. Ali ne, ja joj ne želim nauditi, ja želim da mi samo preda ključeve moga ‘popravljenog‘ kombija i da mi ga preda kako bih se mogao vratiti u Split svojoj ženi i djeci. I sad se ja pitam što je učinila zagrebačka policija da tu jadnu, ubogu, nezaštićenu ženu zaštiti od mene, odnosno od osobe koja joj je ‘prijetila‘. Što su učinili? Očito ništa, jer ja pet dana od navodne ‘prijetnje‘ stojim pred njom i mogu joj napraviti što god hoću - govori Puljić.

image

prometna dozvola Puljićeva kombija

Privatni album/Slobodna Dalmacija

No Puljić ne radi što god hoće, već radi ono što bi učinio svaki normalni hrvatski državljanin koji je izigran ili izmanipuliran.

- Zamislite, ja koji ‘prijetim‘ nazivam policiju i molim ih da mi pomognu da dođem do svoga kombija. I što policija napravi? Zatvori me zbog prijetnji i ništa ne poduzme da vrati moj ‘nestali‘ kombi. Nakon što sam prenoćio u zatvoru i obavio nekoliko ispitivanja, sutradan odlazim na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo. Poslije saslušanja u Odvjetništvu puštaju me bez ikakvih izrečenih mjera, a čak je i moj odvjetnik mislio kako će mi odrediti neku mjeru opreza. Neslužbeno, kad su se ugasile kamere kojima snimaju ispitivanja, komentirali su kako je sramota što je uopće do ovoga došlo - rekao je Puljić za Slobodnu Dalmaciju.

Nakon ispitivanja u Odvjetništvu Puljić odlučuje ostati još jednu noć u Zagrebu kako bi još jednom, sutradan, pokušao doći do svoga kombija.

- Sutradan, dakle 24. rujna 2021. godine, ponovno odlazim do sjedišta tog servisa u Dubravi, gdje u dvoru vidim svoj kombi, koji tu nije bio 22. rujna. Kad sam došao do njega, vidio sam da je motor cijeli rastavljen, odnosno da ga uopće nema. Tad mi je prišao jedan stariji muškarac i podrugljivo mi rekao: ‘Eto ti sad tvoj kombi‘. Je li kombi uopće bio drugi put ‘popravljen‘ ili su ga namjerno uništili dok je mene policija držala zatvorenim, umjesto da mi pomogne doći do kombija, zbilja ne znam. Jedino znam da su ovi iz servisa u Zagrebu kombi preuzeli u Splitu (s kvarom na motoru, ali sastavljen sa svim dijelovima) - govori Puljić.

‘Bilo me strah‘

Poslije toga Puljić se vraća u Split, naravno bez kombija.

- Nisam znao što učiniti i nisam mogao dobiti nikakvu pomoć, a bilo me strah od policije i zatražiti ikakvu pomoć nakon svega. Nakon povratka u Split, još uvijek Ijut zbog lažne prijave za prijetnju, pitam svog odvjetnika mogu li ja podnijeti kaznenu prijavu protiv navedene gospođe zbog lažne prijave i zbog štete koju sam imao zbog toga. Odgovara mi da mogu nakon što Odvjetništvo odbaci njezinu prijavu jer smo bili uvjereni da će do toga doći.

Naime, samo podnošenje prijave za ‘prijetnju‘ tek tri dana od ‘prijetnje‘ budi sumnju u vjerodostojnost iste. Valjda je žena u ta tri dana zaboravila da sam joj ‘prijetio‘ pa se naknadno sjetila. lako je to teško dokazati, gospođa koja me prijavila i ja znamo da u tom ‘spornom‘ razgovoru uopće nismo međusobno razgovarali, već me s njihova službenog mobitela nazvala nepoznata muška osoba.

Naime, u razgovorima prije toga sam obavijestio gospođu da idem na policiju zatražiti pomoć, a sve u nadi kako ću je uvjeriti da preda vozilo mojem vozaču koji ga je bio spreman preuzeti. Jedina prijetnja koju sam uputio gospođi jest da ću zatražiti pomoć policije i to sam učinio. Zadnji razgovor se vodio između mene i nepoznate muške osobe, kad me nazvala ta osoba, očigledno ljuta što idem na policiju - govori Puljić.

Bez obzira na sve ovo Općinsko državno odvjetništvo potvrđuje i podiže optužnicu 3. prosinca prošle godine.

- A onda Općinski kazneni sud 8. prosinca prošle godine donosi presudu da sam kriv jer sam 17. rujna 2021. nazvao gospođu oko 16 sati (po njezinoj prijavi oko 17 sati) i prijetio joj te sam kriv što sam se 22. rujna 2021. pojavio kod nje i zatražio da mi vrate kombi. Po presudi sam osuđen na šest mjeseci zatvora, odnosno jednu godinu uvjetno, što znači, ako me ona opet lažno prijavi, ja idem godinu dana u zatvor. Po presudi ispada da sam nazvao i prijetio gospođi u vrijeme kad sam bio u policijskoj postaji u Splitu, na razgovoru s policajcem (podaci poznati redakciji) koji me i savjetovao da odem do Zagreba tražiti kombi. Da sutkinja koja je donijela moju presudu to zna, vjerojatno bi i toga splitskog policajca osudila kao sudionika - kaže Puljić.

Bez prava na obranu

Puljića najviše ljuti stav Suda.

- Pa mene nakon ispitivanja u policiji u Zagrebu i nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu nitko ni o čemu nije izvijestio, niti sam bio prisutan na suđenju, kako bih se mogao braniti. Sutkinja je očigledno svojevoljno odlučila da sam kriv i donijela presudu bez da je i pokušala provjeriti i najočitije činjenice. Ako ne vjeruje meni i splitskom policajcu i ne pita nas ništa, mogla je bar provjeriti ispis poziva na telefonu. Postoje zabilježeni svi pozivi na mobitelima, sve mail poruke koje sam slao, kao i mail konverzacija sa splitskim policajcem. U ovoj državi se ja osobno nemam kome obratiti za pomoć - kaže Puljić.

On ne odustaje i nakon nekoliko mjeseci ponovno pokušava doći do svoga kombija.

image
Privatni album/Slobodna Dalmacija

- Bez obzira na sve, nakon nekoliko mjeseci ipak odlučim riskirati i ponovno doći do kombija. Prije otprilike tri mjeseca, točnije 6. lipnja ove godine, dolazim do sjedišta servisa u Zagrebu koji mi je ‘popravljao‘ kombi jer mi se nitko nije javljao na službeni mobitel. No na lokaciji u Dubravi gdje je prije bio servis dobivam informaciju da se ‘moj‘ autoservis više tu ne nalazi, ali ipak dobivam kontakt broj od vlasnice servisa (podaci poznati redakciji), odnosno tvrtke pod kojom je servis. Nakon nekoliko razgovora s vlasnicom shvatim da ću teško doći do kombija i u razgovoru s odvjetnikom odlučim otići do PP-a Maksimir (ista postaja u kojoj su me zatvorili kad sam zadnji put došao tražiti pomoć) i podignuti kaznenu prijavu zbog utaje kombija. Bez obzira na strah i nelagodu, ipak ulazim u postaju i bez problema podižem kaznenu prijavu protiv tvrtke i odgovorne osobe za utaju kombija. S obzirom na to da se ne radi o nepoznatom počinitelju i da je vlasnica tvrtke dostupna policiji, odlazim iz Zagreba, u nadi da će mi se kombi vratiti, pa makar i rastavljen. U međuvremenu sam našao drugi motor koji bi s ugradnjom koštao oko 35 tisuća kuna jer sam morao s kombijem početi raditi, budući da je turistička sezona već počinjala. No do prije nekoliko dana nisam znao gdje je kombi - jada se Puljić.

I kupac prevaren

I eto, Puljić konačno uspijeva u Bjelovaru pronaći svoj kombi, koji je u međuvremenu prodan čovjeku koji nije ni znao da je kombi već otet vlasniku i koji je i sam postao žrtva prijevare.

- U ovih godinu dana, osim što nismo imali kombi vrijednosti 130 tisuća kuna, izgubili smo i dobit koju bi on iznajmljivanjem stvorio od oko najmanje 90 tisuća kuna. Naime, toliko je u tom razdoblju uprihodio drugi kombi koji imamo. Sve je to moglo biti izbjegnuto da je zagrebačka policija na naše traženje pomoći u rujnu 2021. htjela pomoći. Tad je kombi bio u tom ‘famoznom‘ autoservisu u zagrebačkoj Dubravi i oni su ga odbili vratiti. Kao što znate, zatražili smo pomoć policije, o čemu postoji pisani trag (mail konverzacija i ispis poziva), a policija se odlučila oglušiti na naše traženje pomoći - govori Puljić za Slobodnu Dalmaciju.

I kako policija nije poduzimala ništa po pitanju potrage za "nestalim" kombijem, Puljić preko svojih veza, vezica i poznanstva uspijeva pronaći "leš" kombija.

- Preko svojih kontakata uspijevam doznati gdje je završio kombi i o tome obavještavam nadležnu policijsku postaju koja izlazi na teren. Znači, usprkos policiji uspio sam pronaći kombi. Nakon što sam doznao lokaciju kombija i kontakt osobe kod koje se kombi nalazi (također žrtva prijevare od strane fantomskog autoservisa iz zagrebačke Dubrave), doznajem od te iste osobe koja je kupila moj kombi, ili ono što je od njega ostalo, da ga je kontaktirala djelatnica autoservisa koja me prijavila za prijetnju. Ona je od njega, valjda u strahu da ja ne doznam lokaciju kombija, tražila da ukloni kombi i sve ostale tragove. On to odbija i tako ja dolazim do slika kombija i lokacije - ispričao je Puljić.

Zakazala država

Puljić je razočaran reakcijom institucija koje su mu morale ili trebale pomoći i vjerovati njemu.

- Zanima me što su državne institucije poduzele da spriječe takve stvari. Dvije ženske osobe koje vode taj famozni servis i koje su prijavljene za utaju kombija i dalje vjerojatno rade, kao da ništa nije bilo, možda i dalje varaju ljude, a ti isti ljudi ni od koga nemaju pomoć. Državne institucije ne samo da nisu uspjele pronaći kombi koji su one ukrale, nego su im svojim nečinjenjem omogućile i da meni otežaju potragu i da sa slobode pokušavaju sakriti dokaze i utjecati na svjedoke. Koliko još prijevara i štete trebaju napraviti prije nego ih netko zaustavi - pita se na kraju Hrvoje Puljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:15