VELIKA ŠKRTICA

Spremate se na put i treba vam osiguranje? Otkrivamo što pojedine osiguravajuće kuće pokrivaju

Provjerite jesu li uz liječenje pokriveni repatrijacija i karantena, a covid neće biti pokriven u slučaju posjeta ovim zemljama

Ilustracija

 Marco Bertorello/AFP

Jedno od najčešćih pitanja, otkako je pandemije, jest pokrivaju li uobičajena putna zdravstvena osiguranja troškove koji nastaju kao posljedica covida-19 i u kojoj je osiguravajućoj kući najbolje ugovoriti tu policu?

Istina je da su različiti pružatelji usluge na različite načine definirali uvjete vezane uz bolest nastalu kao posljedica koronavirusa, zbog čega je, za odabir odgovarajuće police, prvo potrebno dobro ispitati nudi li osiguravatelj sve ono što vam na putovanju može trebati.

Recimo, pokriva li samo troškove liječenja ili/i karantene u slučaju zaraze covidom-19?

Postoji li neki limit koji je moguće potrošiti na liječenje u odnosu na osigurani iznos?

Potom, pokriva li osiguranje ujedno i troškove repatrijacije nastale kao posljedica ove pandemije?

Vrijedi li ono za sve turističke destinacije ili su neke od njih isključene?

Za početak, treba znati da osiguravajuće kuće koje nude putno zdravstveno osiguranje nisu dužne u njega uključiti pokrivanje troškova nastalih kao posljedica pandemije te da od šest kontaktiranih osiguravajućih kuća, njih dvije to i nemaju kao mogućnost.

Riječ je o Croatia i Merkur osiguranju iz kojih doznajemo da njihove police ne vrijede za slučajeve oboljenja od covida-19 pa te dvije osiguravajuće kuće, ako želite pokriće u slučaju covida, za sada treba zaobići. Dodatni uvjeti i limiti Ostala četiri osiguravatelja koja smo nazvali, a to su Uniqa, Grawe, Sava i Allianz osiguranje, pokrivaju troškove liječenja od covida-19, no svaki od njih ima neke dodatne uvjete i limite koje je potrebno istražiti te odabrati ono što najbolje odgovara svakom pojedinačnom potrošaču.

Iz Sava osiguranja doznajemo da troškove liječenja covida-19 nastalog na putu pokrivaju i njihova standardna i nestandardna polica osiguranja, a troškovi hospitalizacije pokrivaju se do visine osiguranog iznosa koji može iznositi 15, 25, 50 ili 100 tisuća eura.

Ovo osiguranje ujedno pokriva i troškove repatrijacije u slučaju da čovjek, na primjer, zbog liječenja mora odgoditi putovanje i kupiti novu kartu, a ovdje isto nema podlimita u smislu pokrivanja troškova. Jednostavnije rečeno, ako odaberete osigurati iznos od 15 tisuća eura, to znači da će vam osiguravatelj u slučaju razbolijevanja pokriti troškove do te visine sve skupa, uključujući troškove liječenja i repatrijaciju.

image

Velika škrtica

Troškove hospitalizacije od covida-19 i troškove repatrijacije u slučaju obolijevanja pokriva i Allianz, ali njihovi uvjeti predviđaju podlimite za svaki pojedinačni trošak. Kad je u pitanju liječenje od covida-19, osiguravatelj ovdje priznaje troškove hitne medicinske skrbi do razine deset posto vrijednosti osiguranog iznosa, a repatrijacija se priznaje do razine 50 posto.

Tako ako ste ugovorili policu vrijednosti 15 tisuća eura, Allianz će vam na ime liječenja od covida-19 pokriti tek 1500 eura, a za repatrijaciju do 7500 eura, što baš i nije velik iznos, posebno ako putujete u destinaciju u kojoj su usluge zdravstvene zaštite skupe.

Iz Uniqe doznajemo da njihovo standardno putno zdravstveno osiguranje ne obuhvaća troškove liječenja covida-19, ali je moguće ugovoriti dodatno pokriće pa svakako prilikom ugovaranja treba naglasiti da želite da vam polica pokriva i covid-19. I ovdje su pokriveni samo troškovi liječenja i hospitalizacije, ali ne i karantene, a postoje i podlimiti - po jednom štetnom događaju za osigurane iznose od deset tisuća eura pokriven je trošak do tri tisuće eura, za iznose od 30 tisuća eura do pet tisuća, a za iznose od 50 tisuća eura do 7500 eura. Provjera preporuka MVP To znači da će vam osiguranje, ako ste ugovorili najnižu policu, na ime troškova liječenja pokriti do tri tisuće eura, a uključena je i repatrijacija do maksimalno 50 posto osiguranog iznosa.

Grawe osiguranje također pokriva liječenje nastalo kao posljedica covida-19 te ono ujedno među rijetkima na tržištu pokriva i troškove karantene, no isključivo do 1000 eura, što baš i nije neki iznos.

Međutim, covid neće biti pokriven u slučaju posjeta zemljama za koje je Ministarstvo vanjskih poslova izdalo preporuku izbjegavanja putovanja pa je prije ugovaranja potrebno provjeriti kakav je režim na snazi za pojedinu destinaciju. U slučaj Grawe osiguranja također je važno znati da ono ne pokriva troškove repatrijacije i da je za to potrebno ugovoriti dodatnu policu osiguranja od otkaza.

Uvjeti putnih osiguranja

CROATIA OSIGURANJE - ne pokriva covid-19

MERKUR - ne pokriva covid-19

SAVA OSIGURANJE - pokriva troškove liječenja i repatrijaciju, ali ne i karantenu. Nema podlimita po šteti, pokriva sve do visine osiguranog iznosa

ALLIANZ - pokriva troškove liječenja i repatrijaciju, ali ne i karantenu. Za troškove liječenja priznaje maksimalno deset posto osiguranog iznosa, a za repatrijaciju do 50 posto

UNIQA - pokriva troškove liječenja i repatrijaciju, ali samo kroz dodatno ugovoreno pokriće. Limiti po štetnom događaju iznose 3000, 5000 i 7500 eura, ovisno o visini osiguranog iznosa

GRAWE - pokriva troškove liječenja te jedini pokrivaju i karantenu, ali do maksimalno 1000 eura. Također, za repatrijaciju je potrebno ugovoriti dodatnu policu osiguranja od otkaza

-----------------------------------

Imate prijedlog za veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:24