UZDRMAO SVE

Stižu brojne reakcije na objavu Milanovića da će biti kandidat za premijera: ‘Tek trebamo čuti što stoji iza ovoga‘

Umjesto Peđe Grbina Milanović će biti kandidat SDP-a za čelo Vlade

Peđa Grbin i Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović objavio je u petak da će umjesto predsjednika SDP-a Peđe Grbina biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade na parlamentarnim izborima koji su zazvani za 17. travnja.

Očekuju se reakcije na ovu sasvim neočekivanu objavu, objavljivat ćemo ih ispod u ovom tekstu kako će stizati.


I bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je odluku svog bivšeg šefa Zorana Milanovića da ide na parlamentarne izbore s SDP-om. Smatra da su izbori sad postali zanimljivi i uzbudljivi.

- Ovaj nevjerojatan potez natjerao je ljude da naćule uši i da se zainteresiraju za politiku, puno veći broj ljudi izaći će na izbore - izjavila je.

Više pročitajte OVDJE


- Ovo što se dogodilo klasično je kršenje Ustava i zakona. I to od predsjednika države. Moramo se konsolidirati da ponovno pobijedimo - rekao je Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane.

Više pročitajte OVDJE


Dalmatinski HDZ-ovac je za Slobodnu Dalmaciju najavio galvanizaciju u stranci.

- Situacija je ozbiljna, ali me više od svega, kao i mnoge HDZ-ovce, interesira kako će reagirati Most. Nije nemoguće da se oni nađu u toj širokoj fronti, što bi za nas mogao biti dodatni problem – kaže naš sugovornik, dok su razgovor prekidali uzastopni pozivi na njegov mobitel.

- Ako su liste već i bile pripremljene i mislilo ih se u nedjelju odnijeti Plenkoviću na sabor, sada ćemo o njima morati dobro porazmilsiti. Situacija traži najbolje ljude. Nema više šlepanja. Nama treba Thompson, možda čak i izbornik Dalić, jer će biti situacija ‘mi ili oni‘ – veli.


Kratka i jasna bila je bivša premijerka Jadranka Kosor.

- Svak čast!, napisala je.


Vrlo brzo se oglasila i Sandra Benčić.

- Izlazak predsjednika Milanovića na izbore je svakako iznenađenje. Službeno pokazuje kakvu važnost imaju demokratski standardi u zemlji koje je HDZ urušio, što je kulminiralo imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika da se Milanović odlučio angažirati. Je li pokazao neozbiljnost prema funkciji predsjednika? Treba odvagati što je važnije - uloga predsjednika s nikakvim ovlastima ili premijerska? Budući da je Plenković obespravio i zakonodavnu i pravosudnu funkciju, čini mi se da je ovo drugo sada važnije.

Marija Selak Raspudić dala je svoje viđenje situacije.

- Ovime se politička scena dinamizira. Tek trebamo čuti što stoji iza ovog poteza. Bitno je da građani Hrvatske shvate da nije alternativa samo skinuti HDZ s vlasti nego i izabrati čovjeka s vizijom neke bolje Hrvatske.


Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre komentirao je odluku Zorana Milanovića da bude premijerski kandidat SDP-a.

- Zoran Milanović, štetočina i najgori PVRH, traži još jedan mandat da opet ne napravi ništa, napisao je.


Zvonimir Troskot, zastupnik Mosta, u Newsroomu N1 televizije Anke Bilić Keserović komentirao je objavu Zorana Milanovića da izlazi na parlamentarne izbore sa SDP-om.

Rekao je da je to veliko iznenađenje za sve.

- Ovo je jedan presedan i situacija koju nikada nismo vidjeli u povijesti. Ovo će promijeniti igru i bit će nova situacija. Iako je neočekivana situacija mi u Mostu smo spremni na to jer se na neki način ponavlja 2015. godina, rekao je zastupnik.


Bojan Glavašević na svom je X-u bio vrlo kratak: Andrej Plenković je gotov!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 13:54