REPORT GOJKA DRLJAČE

Što nam govori Capakova teza? Smrtnost je manja od 0,1 posto i približavamo se imunitetu krda!

Vjerojatno je da se očekivana razina okuženosti može očekivati prije dolaska prve učinkovite vakcine za SARS-CoV-2 infekciju u Hrvatsku
 Bruno Konjevic/Cropix

Izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka prema kojoj je u Hrvatskoj oko 400.000 ljudi došlo u kontakt s virusom ima ogromnu težinu. Iako Capak nije javno pojasnio metodologiju kojom su došli do procjene kako je stvarno zaraženih 25 do 30 puta više, jasno je da je svojom izjavom u potpunosti dao legitimitet onim pojedincima koji su ponavljali kako je stvarni broj zaraženih u Hrvatskoj daleko veći nego onaj koji pokazuju službene statistike.

Može se pretpostaviti kako su u HZJZ došli do procjene od 400.000 uz pomoć proljetnog istraživanja o seroprevalenciji COVID-19 zaraze u Hrvatskoj. Ako se pak vodimo javno objavljenim podacima iz tog istraživanja, možemo zaključiti kako je Capakova procjena zapravo ultrakonzervativna jer bi temeljem spoznaja iz znanstvenih istraživanja koja su izašla zadnjih mjeseci mogli doći i do daleko većeg broja. Može se zamisliti da si Capak kao jedna od najodgovornijih osoba ne smije priuštiti bilo kakvo zalijetanje, pa je ostao na donjoj granici broja inficiranih SARS-CoV-2 virusom koji je samo 25-30 puta viši od službenog. No, i to je vrlo važan podatak iz barem 3 razloga.

Prvo, Capakova procjena od 400.000 ukupno inficiranih govori kako je smrtnost (IFR – infection fatality rate) u Hrvatskoj nakon zaraze sa SARS-CoV-2 virusom vrlo umjerena tj. sigurno ispod 0,1 posto, a možda i blizu 0,05 posto. To pak znači da je Hrvatska do sada vodila adekvatnu epidemiološku politiku jer smo zadržali vrlo nisku smrtnost uz rast okuženosti. Procjena ukidanja lockdowna i otvaranja društva pokazuje se potpuno ispravnom. Niti dva tjedna od početka nastave u školama nema nikakve drame, iako su je pojedinci najavljivali.

Drugo, Capak je prvi važni hrvatski dužnosnik iz zdravstva koji je rekao kako možemo očekivati imunitet krda sredinom sljedeće godine kad dosegnemo 50 posto okuženosti populacije. Drugim riječima, prvi put je građanima poslana poruka kako nije suludo očekivati završetak pandemije kroz stjecanje imuniteta krda. Vrlo je vjerojatno da se očekivana razina okuženosti može očekivati prije dolaska prve učinkovite vakcine za SARS-CoV-2 infekciju u Hrvatsku.

Posebno treba naglasiti kako je i ova procjena Capaka o dosizanju imuniteta krda tj. značajnog usporavanja pandemije također vrlo konzervativna. Naime, podaci koji pristižu iz Švedske i drugih visoko okuženih sredina (New York, dijelovi Italije ili Irana…) pokazuju kako do drastičnog usporavanja širenja zaraze i smanjenja broja smrtnih slučajeva na prihvatljivu razinu dolazi do okuženosti od 20-ak posto prema testovima. U ovom slučaju govorimo o okuženosti prema serološkim testiranjima koja utvrđuju postojanje antitijela.

image
Our World In Data

No, kada bi tom postotku pridodali sve one koji su se othrvali COVID-19 zarazi zahvaljujući reakciji T-stanica, koje se u pravilu ne detektiraju serološkim testiranjima, onda zapravo govorimo o okuženosti od 40-ak posto kada dolazi do usporavanja pandemije. Da je broj okuženih u Hrvatskoj vjerojatno viši od Capakove konzervativne procjene možemo zaključiti i iz vrlo svježih istraživanja koja su dokazala da kod inficiranih SARS-CoV-2 virusom broj antitijela relativno brzo pada, pa je moguće kako pozitivni nisu detektirani mnogi koji su već bili u kontaktu s coronavirusom.

Nadalje, da je broj stvarno okuženih veći čak i od Capakove procjene možemo naslutiti i iz udjela broja pozitivnih među testiranima. Pokazalo se, naime, kako je s većim udjelom pozitivnih testova logično zaključiti da postoji i viši ukupni broj slučajeva. Grafikon ispod jasno govori da je Hrvatska prema tom kriteriju u europskom vrhu. To je dobra vijest jer znači da smo do možda do visoke okuženosti došli uz vrlo nisku smrtnost.

Treće, saznanje u ukupnom broju zaraženih daje odgovor na pitanje kako dalje voditi epidemiološku politiku. Pobornici plašenja i lockdowna, sve više gube argumente.

Ponuda dnevnog štiva:

Uber za iseljenja/selidbe

Malo morbidno ali zanimljivo: Radna učinkovitost pogrebnika za vrijeme Covida

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:59