KRSTAREĆI PROJEKTIL

Stručnjak vjeruje da je u Zagrebu pao Tu-141 iz sovjetske ere: Pogledajte kako izgleda lansiranje te letjelice!

Zrakoplov je više krstareći projektil nego tradicionalna bespilotna letjelica, raketno se lansira i leti na unaprijed određenom kursu

Lansiranje Tu-141

 Screenshot You Tube

Dijelovi letjelice padali kod Jaruna, konačno se oglasila policija: ‘Pronašli smo dva padobrana‘

Gomila zemlje zatrpala cestu, krater je promjera tri metra: ‘Odmah se osjetio neki čudan miris‘

Pogledajte kako izgleda područje na koje su padali dijelovi letjelice, padobran visi sa stabla

Stručnjak pregledao fotografije i iznio prvu teoriju što se to srušilo u Zagrebu: ‘Da, stigao je iz Ukrajine!‘

Sinoć oko 23 sata na zagrebačkom Jarunu došlo je do pada objekta iz zraka koji je napravio krater promjera tri metra i dubine oko jedan metar, i pritom oštetio više automobila.

Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala 'War zone', detaljno je proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

- Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zacijelo se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu - napisao je Rogoway i iznio još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

- Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141. Zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letjelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Prije samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini - pojasnio je Rogoway.

- Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrijebiti - kaže Rogoway koji je ujedno postavio i važno pitanje: 'Što radi NATO-ova protuzračna obrana i kako je moguće da je dron očito preletio jednu ili više zemalja'.

Inače, kako se pojašnjava na 'War Zone', Tu-141 je komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. godine. Zrakoplov je više krstareći projektil nego tradicionalna bespilotna letjelica, raketno se lansira i leti na unaprijed određenom kursu.

Pavle Kalinić, bivši šef zagrebačkog ureda za upravljanje hitnim situacijama, također smatra kako je riječ o Tu-141.

- Po informacijama koje imam radi se o zalutaloj bespilotnoj letjelici iz svojetskog doba Tu-141. Možemo biti sretni da nemamo mrtvih ni ozlijeđenih - izjavio je Kalinić za Media Servis.

Kako izgleda lansiranje Tu-141 pogledajte u ovom videu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 22:06