‘ŠTO AKO BACI HOSTIJU?‘

Svećenik odbio pričestiti dijete s autizmom: ‘Ne shvaća on to. Ne možete se igrati sa svetim stvarima‘

Svećenik je na kraju spomenuo da ‘takvo‘ dijete treba ići posebno na vjeronauk

Ilustracija

 Godong/Robertharding/Profimedia/Godong/robertharding/profimedia

Ivana Leaković majka je desetipolgodišnjeg Ante koji ima autizam. Htjela ga je uključiti u pripreme za prvu pričest u župi Benkovac kako bi sljedeće godine sa svojim vršnjacima primio sveti sakrament, no crkvu je napustila u suzama. Za Dnevnik.hr je ispričala da je svećenik don Anđelko Bulat odbio to učiniti.

"Dugo sam pokušavala doći do svećenika don Anđelka Buljata kako bismo se našli i dogovorili oko prve pričesti. Napokon nas je primio u subotu. No, umjesto pomoći i razumijevanja u subotu je autizam dobio još jedan šamar, i to od ljudi za koje smatraš da žive vjeru koju propovijedaju na misama koje služe, da imaju sluha i empatije za one najranjivije. Ali nemaju. Župnik je rekao da Antu neće pričestiti jer ‘oni‘ ne shvaćaju smisao pričesti. I da je on već duhovno pričešćen, ma što mu to značilo. Rekao je da će, ako Ante baci hostiju, to biti svetogrđe. Nakon toga rekao je da ga može eventualno krizmati kada za to dođe vrijeme, ali tek na kraju mise, kad svi odu iz crkve, jer to je čin pomazanja po čelu i lakše je", prepričala je mama Ivana.

"Svećenik je donio svoj sud u našem slučaju i nadamo se da mu je savjest čista. Nakon razgovora sam se osjećala užasno i odbačeno, plakala sam. U toj crkvi suprug i ja smo se vjenčali, a i Ante je kršten, ali tamo neće primiti prvu pričest. Nevjerojatno mi je da nisu imali razumijevanja za dijete", rekla je majka, koja je nakon svega odlučila potražiti pomoć u drugoj župi.

Don Anđelko Buljat pak tvrdi da nije odbio dijete, a onda je reportere Nove TV počeo ispitivati je li majka otkrila da je riječ o djetetu s teškoćama.

"Naravno da ovo dijete nije manje vrijedno od zdrave djece, ali roditelji bi se trebali pomiriti sa situacijom takvom kakva je, a ne optuživati. Ne znam koliko vi uopće razumijete stvari? Jeste li vi pričešćeni?" upitao je svećenik novinarsku ekipu, dodajući da prije svega treba procijeniti tko je kadar i sposoban shvatiti prvu pričest.

"Ne možete se igrati sa svetim stvarima, pitao sam majku je li Ante u stanju shvatiti taj sakrament i hoće li baciti hostiju iz usta, a majka je na to rekla ‘I ja se toga bojim‘", rekao je svećenik, dodajući da bi to bilo svetogrđe.

Majka Ivana opovrgnula je svećenikove tvrdnje ističući da ona to nije rekla niti smatra da bi Ante bacio hostiju.

"Svetogrđe bi bilo da osoba svjesno i s namjerom učini nešto neprimjereno u takvim okolnostima, ali ne treba završiti teološki fakultet da biste ovo shvatili. Ovaj svećenik ne zna da taj dodir pomazanja (čela) kod krizme može izazvati jaču reakciju budući da neke osobe s autizmom ne vole nikakav dodir jer imaju senzorne poteškoće", također je rekla majka.

Na upit kako dijete može primiti sakrament krštenja jer ga nije sposoban razumjeti svećenik se uzrujao, no nije dao odgovor. U jednom trenutku je poručio novinarima da ne pišu o ovome, dodajući da je "puno dao svom narodu i da kakav bi to bio čovjek kada bi odbio dijete".

Svećenik je na kraju spomenuo da "takvo" dijete treba ići posebno na vjeronauk jer mu se treba posvetiti i prilagoditi njegovim potrebama, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 11:21