AFERA BRODOSPLIT

SVI OSLOBOĐENI Splitski sud: 'Nema dokaza da su izvukli 4,7 milijuna dolara iz brodogradilišta'

Bili su optuženi da su brodove ugovorili po višima cijenama te da su razliku prisvojili
 Paun Paunović / Cropix

Drago Maček i sedmorica suoptuženih danas su na Županijskom sudu u Splitu oslobođeni svih optužbi u aferi Brodosplit, javlja Slobodna Dalmacija .

Kako je sud ustvrdio, optuženi nisu krivi za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca prigodom gradnje četiriju tankera za tvrtku “Wessels”, čime je “Brodosplit” bio oštećen za 4,7 milijuna dolara.

- Na temelju svih činjenica, pregledanog velikog broja dokumenata i 50-ak ispitanih svjedoka, nije dokazano da su optuženi počinili kazneno djelo - rekao je predsjednik sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Zoran Kežić.

Podsjetimo, suđenje osmorici optuženih u ovoj aferi počelo je prije gotovo godinu i pol, u studenome 2012. Tijekom suđenja ispitano je više od 50 svjedoka.

Optužnicu u ovom slučaju Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je još u listopadu 2010., ali su na nju optuženici uložili prigovor koji je izvanraspravno sudsko vijeće odbacilo u veljači 2011. kada je optužnica postala pravomoćna. Početak suđenja čekao se, dakle, dulje od godinu dana. No, prethodna sudska istraga u tom slučaju trajala je bitno dulje.

Prvooptuženoga Dragu Mačeka, koji je u inkriminirano vrijeme, 2005. i 2006. , zastupao njemački Wessels, naručitelja četiriju tankera, optužnica tereti za zloporabu položaja. Drugooptuženi je tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović, a trećeoptuženi je komercijalist škvera Ante Luetić. Vukasovića i Luetića optužnica tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a Mačeka da ih je poticao na to kazneno djelo. Za kazneno djelo pranja novca, osim njih trojice, optuženi su i Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Ivan Cesarac, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović.

Afera Brodosplit otkrivena je 2006. kada je hrvatskim vlastima iz Austrije stiglo upozorenje o mogućem pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja se Uprava Brodosplita s Wesselsom, koji je naručio gradnju četiriju tankera, dogovorila o poslu po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, ali je Vukasović sklopio dodatna, tzv. pobočna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju.

Kada je Wessels uplatio pet milijuna dolara predujma, Brodosplit je od toga 4,7 milijuna dolara vratio na naručiteljeve ciparske račune. Novac je bio prebačen na račun tvrtke u Grazu u Austriji, u kojoj je jedini ovlaštenik bio prvooptuženi Drago Maček koji je podizao novac i doznačavao ga na račun ostalih optuženika za pranje novca.

Petorica okrivljenih - Tramontana, Donkov, Matovinović, Nikolić i Cesarac - taj su novac, kako se navodilo u optužnici, primali u Austriji radi prikrivanja porijekla novca za koji su znali da potječe od protupravnog prisvajanja na štetu škvera.

Mateo Tramontana bio je direktor Brodotrogira, Ivica Donkov i Hrvoje Matovinović zaposlenici Mačekove tvrtke, dok je Ivan Cesarec ekonomski konzultant, a Danijel Nikolić vlasnik Armator projekta.

Osim na svoj i privatne račune ovih pet optuženika, Maček je, kako je navedeno u optužnici, isplatio 200.000 eura “na račun nizozemske tvrtke u vlasništvu njemačkog državljanina” te oko 311.000 dolara na račun “američke tvrtke u vlasništvu britanskog državljanina”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:43