PRVO KALMETA S POKVARENOM POLICAJKOM, A SADA JOŠ I OVO

TEŠKI DANI ZA KARAMARKA ‘Pola policije’ odavalo je tajne podatke mafijašima i usput su pratili novinare...

Morali smo doznati odakle cure informacije, rekao je danas Tomislav Karamarko upitan zbog čega je policija za vrijeme njegova mandata tajno pratila osmero novinara Jutarnjega i Večernjega lista.

Objašnjenje sadašnjeg prvoga čovjeka HDZ-a, a nekadašnjeg prvoga čovjeka policije i obavještajnih službi, zvuči jako neuvjerljivo jer dolazi u trenutku kada Uskok na sve strane hapsi čitav niz njegovih kriminalista i to zbog odavanja informacija iz najtajnih Uskočkih istraga, poglavito u slučajevima korupcije i organiziranoga kriminala.

OSTOJIĆ naredio istragu zbog uhođenja Bajića, glavnog urednika Jutarnjeg i još 7 novinara! KARAMARKO PRIZNAO 'Pa što, morali smo saznati odakle cure informacije' GRBIĆ 'Nisam ništa potpisao'

U vrijeme dok je policija pratila novinare kako bi vidjeli od koga uspijevaju dobaviti iskaze svjedoka u slučaju Fimi medija, iz policije je međutim curilo na sve strane.

Kava u Lisinskom

I što je najvažnije istaknuti, nije curilo novinarima kako bi oni od tih materijala pravili svoje tekstove, curilo je osobama iz kriminalnoga miljea kako bi one izbjegle kaznenu odgovornost.

Curilo je i iz policijskog elitnoga djela, a jasno je da su ti policajci čitav niz istraga optsruirali i dok je na čelu Ministarstva bio Karamarko. Dvoje policajaca uhićeno je u zagrebačkom OSKOK-u. Jedan je Marko Svalina, a druga Selma Abadžić, bliska Karamarkova poznanica.

Upravo u njezinu društvu ljetos su na terasi Lisinskog viđeni na kavi Ivan Šuker i Božidar Kalmeta koji je u svom megaministarstvu svojedobno kontrolirao HAC. A Selma Abadžić bila je zadužena za antikorupcijske istrage upravo u tom poduzeću.

Uhićen je i Tomislav Jerkić, službenik PNUSKOK-a RH, najtajnijeg policijskoga odjela u zemlji.

Bez istrage

Kokovijalno rečeno, pola odjela gospodarskoga kriminaliteta zagrebačke policije također je pod istragom, a u Odjelu za suzbijanje organiziranoga kriminaliteta, otkriveno je, radi Mislav Merkaš koji je u zamjenu za novac odavao informacije svodnicima te koristila pritom usluge prostitutki.

No, najzanimjivije je da su policajci najviše podataka zapravo odavali iz sfera predmeta koji su imali jaki politički pečat. Najprije, radilo se o istragama u HAC-u, ali najviše o predmetima koji su se izravno ili posredno doticali Grada Zagreba, Zagrebačkoga holdinga ili gradonačelnika Milana Bandića o čijim se vezama s Karamarkom sve više govori nakon najava da bi HDZ na lokalnim izborima mogao podržati Bandića. No, i za vrijeme Karamarkova mandata pokazivale su se i druge naznake pukotina u sigurnosnom sustavu, a koje su neki povezivali upravo s najbližim Karamrkovim suradnicima.

Riječ je o curenju informacija u slučaju tzv. elitne prostitucije gdje je jedna od eskort djevojaka jasno ispričala istražiteljima da joj je informaciju da je pod tajnim nadzorom slučajno odao tada visokorangirani službenik policije i Karamarkov bliski suradnik. Nikakva istraga međutim nije uslijedila.

Bivši ravnatelj policije Oliver Grbić također je “gostovao” na mjerama vlastite policije u slučaju podmićivanja sudaca Vrhovnoga suda za ukidanje presude Glavašu kada je kontaktirao sa svojim prijateljem Dragom Tadićem, danas optuženikom u tome slučaju. No, i u vrijeme Karamarkova mandata kao ravnatelja SOA-e spočitavalo mu se da služba na vrijeme nije detektirala ubojice Ive Pukanića, ali i činjenicu da se pola Zemunskoga klana skrivalo u Zagrebu nekoliko godina.

Agresivan pristup

Također služba nije detektirala niti velike koruptivne fenomene kao što su Fimi medija u kojoj je sudjelovalo više desetaka javnih poduzeća i više stotina osoba, sumnjivu prodaju Plive, TLM-a...

No, za razliku od vrlo agresivnog pristupa prema novinarima u slučajevima curenja informacija iz istrage o HDZ-u, u svim ovim slučajevima odgovornost osoba iz represivnoga sustava nije nikada dovođena u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:42