VELIKA ZAPLJENA U CRNOJ GORI

Tko je vlasnik misteriozne tvrtke? Poznati ugostitelj iz Zagreba: ‘Telefon mi zvoni cijeli dan‘

‘Tu tvrtku sam prodao 2022. i otada imam samo probleme. Da, ime zvuči sumnjivo, ali objasnit ću vam zašto se tako zove...‘

Zaplijenjene cigarete

 Uprava Prihoda i carina Crne Gore

"Naručitelj kontingenta ilegalnih cigareta, koje su u subotu zaplijenjene u crnogorskoj luci Bar, je hrvatska tvrtka Stefan Rex iz Zagreba, priopćeno je nedjelju iz Uprave carina Crne Gore", vijest je koja je sinoć osvanula na brojnim portalima.

Iako smo isprva došli do toga da je tvrtka u vlasništvu ugostitelja Matea Kokota, ispalo je da ju je on u međuvremenu prodao te da su novi vlasnici prevarili i njega. Posljednji direktor i osnivač tvrtke je Sanjin Uremović s adresom u Novom Vinodolskom koji nije ni u kontaktu s rodbinom, a na svoje ime u sudskom registru ima niz tvrtki.

U potragu smo krenuli uvidom u sudski registar gdje smo utvrdili da je Stefan Rex tvrtka prijavljena u zagrebačkoj Ilici te da je njezin direktor Sanjin Uremović, no uvidom u Registar stvarnih vlasnika uvidjeli smo kako se kao vlasnik 100 posto udjela tvrtke vodi Mateo Kokot. Široj javnosti poznat je kao vlasnik sushi restorana EverGreen Sushi.

Kokot je nedavno privukao pažnju javnosti kad je uputio "otvoreno pismo" novinaru Davoru Butkoviću, koji stoji iz portala Plava kamenica. Tragom toga smo kontaktirali broj prijavljen na stranicama tvrtke, javio se ženski glas, rekla nam je da je iz knjigovodstva tvrtke, no ubrzo nam se javio Kokot kojem je odmah bilo jasno zašto ga zovemo jer je radi prodaje te tvrtke 2022. godine već imao problema.

- Tu tvrtku sam prodao u studenom 2022. godine i otada imam samo probleme. Pomoću nje su izveli i prijevaru u Nizozemskoj za 112 tisuća eura i već smo morali slati odgovor na tužbu - započinje razgovor Kokot.

No, vratimo se na vijest koja je jučer objavljena, a to je da su zaplijenjene cigarete bez nadzornih markica, vrijedne više od milijun i pol eura, te da su okončale su svoj put u slobodnoj zoni luke Bar, kamo su stigle iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Crnogorski carinici zaplijenili su ih nakon što se nije pojavio primatelj - zagrebačka tvrtka Stefan Rex, koja je na crnoj listi ilegalnog prometa duhana.

- Ono što je bitno da znamo tvrtku koja dolazi iz Zagreba. Kriminalističkom obradom policije Crne Gore i u suradnji uprave carina i policije mora se doći do vlasnika te tvrtke te ustanoviti tko je i zašto naručio toliku količinu. Najvažnije je da dođemo do nalogodavatelja - rekao je za Radioteleviziju Crne Gore predsjednik Internacionalne policijske organizacije Ivan Pekić.

Vrijednost zaplijenjenih cigareta procjenjuje se na više od 1,6 milijuna eura, a u kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta.

Kokot kaže da mu telefon jutros ne prestaje zvoniti. Jer mnogi su znali da je to donedavno bila njegova tvrtka.

- Ime zvuči kao da je sumnjivog porijekla, a ja sam joj dao ime po svom djedu koji se zvao Stefan i nekad je u Zagrebu držao onaj studio Foto Rex - govori Kokot.

Tvrtka je trenutno i na listi poreznih dužnika s dugom od 169,5 tisuća eura.

Kokot je, inače, tvrtku prodao 4. studenog 2022. i to putem web oglasnika Njuškalo. Tvrtku je tada kupio Mario Šušnjara iz Bosne i Hercegovine. No, upis promjene osnivača u sudskom registru upisan je tek 7. prosinca 2022. godine.

- Nevjerojatno mi je da promjena upisa toliko traje, pa upravo radi toga su i moguće ovakve prevare - smatra Kokot.

Nakon promjene vlasnika ta je tvrtka, čini se, od nizozemske tvrtke naručila raznu robu u vrijednosti od 112.850 tisuća eura.

Novi vlasnici otvorili su i lažni email na ime tvrtke, a i lažnu internet stranicu. Roba je navodno isporučena na zagrebački Jankomir, no nije plaćena, pa sad ta tvrtka iz Nizozemske tuži Kokota.

Tvrtka Stefan Rex za 2022. nije predala nikakvo financijsko izvješće, još uvijek je prijavljena na adresi u Ilici gdje je bila dok je njezin vlasnik bio Kokot.

Prema sudskom registru, nakon Šušnjare kao osnivač tvrtke vodio se Goran Matijević iz Njemačke, a potom današnji osnivač i direktor Sanjin Uremović koji je prijavljen na adresi u Novom Vinodolskom na kojoj se iznajmljuju kuće.

Na ime Sanjina Uremovića u sudskom registru prijavljen je iz tvrtki od Deluxe čišćenje, Display Echo, Euro Holding...

Na adresi na kojoj je Uremović prijavljen dobili smo njegovu rodbinu koja nam je kazala da s njime ne kontaktiraju protekle dvije do tri godine te da uopće ne znaju ni gdje je ni čime se bavi te da su prekinuli odnose "upravo radi ovakvih stvari".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:35