NAJSKUPLJI SENDVIČ

Trgovci zgrću milijune na papiru za umatanje salame

ZAGREB - Potrošačke mase, “oduševljene” pojačanim sanitarnim nadzorom nad prodajom sendviča u trgovinama, početkom tjedna upozorile su nas na naš mali, ali značajan propust u obradi te teme.

Papir teži od PVC folije

Iz Križevaca nam je tako stiglo pismo čitatelja koji je otišao u dućan lokalnog trgovačkog lanca i kupio “repromaterijal” za sendvič; pet dekagrama sira 3,02 kune, pet dekagrama parizera 1,50 kuna i četvrt bijelog kruha 1,70 kuna. Sendvič je ukupno platio 6,22 kune, ali kada je izvadio salamu i sir, posebno je izvagao papir koji nam je i poslao. Neuobičajeno velik papir s logotipom trgovine i naljepnicom s cijenom bio je težak 0,6 dekagrama, ukupno 1,2 dekagrama. Za oba plaćena papira (umjesto propisane lakše PVC folije), požalio se čitatelj, ukupno je oštećen za čak 12 posto od onoga što mu je naplaćeno (0,55 kuna).

Težak papir s okusom sira i parizera toliko je zabrinuo čitatelja da je odlučio promatrati promet u dućanu i došao je do frapantnih brojki. Izračun temelji na prosječno 400 dnevnih umatanja robe vrijedne 45 kuna. Dnevno je to 18.000 kuna, a 12 posto od toga je 2160 kuna. Pomnožimo li taj iznos sa 30 dana rada, dolazimo do mjesečnih 64.800 kuna, a kada se to pomnoži sa 19 centara koje taj lanac ima, mjesečni iznos je 1,231.200 kuna ili 14,774.400 kuna godišnje.

Godišnja zarada

Dakle, potrošači su samo u tom trgovačkom lancu u godinu dana zakinuti za gotovo dva milijuna eura koje su izdvojili za potrošni materijal u obliku papira. Tu bi, dakako, trebalo oduzeti troškove papira koje trgovac plaća dobavljaču, iako nam se nekako čini da bi vješt trgovac i taj problem mogao riješiti kompenzacijom. Ali i da se tih 14 milijuna kuna prepolovi, i to je cifra da ti pamet stane.

Pola kg pršuta umata se u 6 kuna papira

Ako se u dragocjenu trgovačku ambalažu umotava pršut ili paški sir, vrlo se lako može doći do ozbiljne cifre koju izdvajamo za papir u pojedinoj transakciji na odjelu delikatesa. Primjerice, ako se pola kilograma pršuta (200 kuna po kilogramu) umota u samo u jedan jedini list masnog papira za umatanje narezaka koji u primjeru našeg čitatelja teži 0,6 dag, papir ćete platiti po cijeni pršuta. To znači 12 kuna za papir po kilogramu pršuta, odnosno 6 kuna u našem slučaju. Ili samo kunu manje nego novine koje držite u rukama. Zbog toga bi biznis na “papiru s okusom pršuta” morao zabrinuti i sve koji se bave izdavaštvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:05