KRALJ CHARDONNAYA

U 101. godini umro najpoznatiji hrvatski vinar Mike Grgich

Bio je istinska živuća legenda: čovjek čiji je Chardonnay prije 50 godina na znamenitom Pariškom slijepom kušanju (Judgement of Paris) premoćno pobijedio sva francuska vina

Mike Grgich

 Instagram Grgić Vina

Poznati hrvatski vinar Miljenko Grgić, kojeg su zvali kraljem Chardonnaya, preminuo je 13. prosinca u 101. godini života, objavili su iz njegove vinarije, a vijest su prenijeli i kalifornijski mediji.

"Shvatio sam da se vina ne rade samo glavom i osjetilima. Morate ga raditi i sa srcem", uvod je u Grgichev nekrolog, objavljen na službenoj stranici njegove vinarije Grgich Hills Estate, smještene u dolini Napa u Kaliforniji.

Njegovu nevjerojatnu životnu priču možete pročitati OVDJE

Miljenko "Mike" Grgić bio je istinska živuća legenda: čovjek čiji je Chardonnay prije 47 godina na znamenitom Pariškom slijepom kušanju (Judgement of Paris) premoćno pobijedio sva francuska vina, koja su tada bila smatrana jedinima koja nešto vrijede i time otvorio vrata globalizaciji vinske industrije.

Bez tog događaja možda se danas ne bi toliko pila kalifornijska, australska, novozelandska, čileanska - pa na kraju krajeva - i hrvatska vina. Naime, taj je događaj šokirao enologe i katapultirao dolinu Napa u jednu od vodećih vinarskih regija na svijetu, a i inspirirao zemlje poput Čilea i Argentine da se natječu s europskim vinima. Pobjednička boca iz Pariza uvrštena je u Nacionalni muzej američke povijesti Smithsonian, kao i beretka po kojoj je bio slavan.

Bio je suosnivač jedne od najpoznatijih vinarija u dolini Napa, Grgich Hills, 1977. godine, a njegovi napori odigrali su značajnu ulogu u usponu Nape na globalnu važnost kao jedne od najboljih vinskih regija u svijetu.

Rođen je 1. travnja 1923. godine u mjestu Desne u dolini Neretve u Hrvatskoj, na pola puta između Ploča i Metkovića, u ruralnoj obitelji koja je posjedovala mali vinograd i vinariju. Miljenko je od najranijeg djetinjstva pomažući obitelji učio vještine vinarstva. Diplomirao je 1954. godine na Zagrebačkom sveučilištu, smjer enologija i vinogradarstvo. Iste godine odlazi za Njemačku, a 18 mjeseci kasnije u Kanadu, u Vancouver, Britanska Kolumbija. Godine 1958. uspijeva dobiti američku vizu i dolazi u Aberdeen u državi Washington, a nedugo potom i u Kaliforniju, u vinsku dolinu Napa.

Grgichev prvi posao u Kaliforniji bio je u vinariji Souverin koja je u vlasništvu vinara Leeja Stewarta, zatim je radio za Christian Brothers a potom se pridružio čuvenom američkom vinaru Andreu Tchelistcheffu u Beaulieu vinogradima, gdje je proveo 9 godina kao glavni kemičar zadužen za kontrolu kvalitete. S Andreom Tchelistcheffom radio je na istraživanju primjene prve inducirane malolaktičke fermentacije u Kaliforniji.

Mike i Andre uspjeli su pronaći poseban ekstrakt kvasca koji je dobro komplementirao vina Beaulieu.

image

Mike Grgich

Ivo Ravlic/Cropix

Godine 1968. Mike Grgich prihvaća poziciju vinara i kemičara za kontrolu kvalitete u vinariji Roberta Mondavija te je kao glavni enolog radio s Michaelom Mondavijem i nadgledao proizvodnju vina.

Godine 1972. Mike Grgich prihvaća ponudu Jamesa Barretta te njegovih partnera Paschicha i Hahna i pokreću vinariju Chateau Montelena.

Prvu nagradu osvojili su 1972. godine na testiranju vina u Los Angelesu, a na slijepoj degustaciji s dvjestogodišnjom tradicijom u Parizu u svibnju 1976. godine Grgich pobjeđuje sa Chardonnayem iz berbe ‘73. ispred drugih šest kalifornijskih i četiri prestižna francuska vina.

Godine 1977. Grgichu se ostvaruje životni san te s partnerom Austinom E. Hillsom osniva vlastitu Grgich Hills Estate vinariju. Vina Grgich Hillsa bila su impresivna već od prve berbe te je njegov Chardonnay 1977. godine proglašen najboljim na svijetu na Great Chicago Chardonnay Showdownu.

image

Mike Grgich

Chardonnay Grgich Hills Estatea iz berbe 1979. poslužen je u Bijeloj kući u listopadu 1981. godine, a Chardonnay iz berbe 1978. poslužen je britanskoj kraljici Elizabeti II. u Bijeloj kući 1983. godine.

Miljenko Grgich postao je tako kralj Chardonnaya, a njegov Chardonnay iz vinarije Grgich Hills Estate postao je standard prema kojem se ocjenjuju sva ostala vina ove prestižne sorte vinove loze.

Godine 1994. na International Wine i Spirit Competition Zinfandel, Zinfandel Grgich Hillsa proglašen je najboljim na svijetu. A taj je uspjeh ponovio i 1998..

Svoju istinsku ljubav prema domovini Grgich pokazuje početkom 1990-ih, kada se odaziva na poziv prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana da kao jedan od najprepoznatljivijih i najuspješnijih Hrvata u iseljeništvu među prvima investira u domovinu.

Tako je 1996. godine u Trsteniku na poluotoku Pelješcu osnovao svoju novu modernu vinariju "Grgić vina" s ciljem proizvodnje vrhunskih vina kao spoj višedesetljetnog iskustva i tradicije s najmodernijom tehnologijom.

Danas su i pošip i plavac mali vinarije Grgić s Pelješca standard za najvišu kvalitetu vina od tih sorti u Dalmaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:25