NOVO PRIOPĆENJE

U AGROKORU OGORČENI AGRAMOM I PONAŠANJEM TODORIĆA 'I danas je odbio potpisati ostavku na mjesto člana i predsjednika NO-a Belje!'

 HANZA MEDIA

Dramatičan dan u Agrokoru popodne je dobio svoj nastavak. Podsjetimo, jutros je Vladin povjerenik Ante Ramljak objavio da je grupacija Agram odbila podržati ostavku Ivice Todorića, da bi nekoliko sati kasnije sam Todorić sam dao ostavku na mjesto Nadzornog odbora Konzuma. Bez obzira na sve, takav rasplet očito nije oduševio Ramljaka koji je društvo iz Agrama optužio da usporavaju restrukturiranje Agrokora.

Povodom toga iz izvanredne uprave Agrokora poslali su pripćenje koje prenosimo u cijelosti:

Nakon burnih jutarnjih događaja na Skupštini društva Konzum d.d., na kojoj su manjinski dioničari Konzuma koji predstavljaju grupaciju Agram odbili podržati zahtjev Agrokora za opoziv Ivice Todorića s mjesta predsjednika Nadzornog odbora Konzuma, u popodnevnim satima održana je još jedna skupština na kojoj je Agram potvrdio svoje djelovanje suprotno interesima Agrokorovih društava u kojima su nedavno postali dioničari.

Naime, na Skupštini društva Agrolaguna d.d. predstavnici grupacije Agram, koja sada posjeduje 51% dionica Agrolagune, dali su protuprijedlog Agrokorovom prijedlogu na imenovanje članova Nadzornog odbora te su imenovali svoja tri člana NO-a. U posjed dionica Konzuma te većinskog paketa Agrolagune, ali i udjela u drugim kompanijama Agrokora kao što su Belje, Vupik i Zvijezda, grupacija Agram je došla tijekom nekoliko mjeseci pred otvaranje postupka izvanredne uprave u Agrokoru putem tzv. REPO ugovora potpisanih s bivšom upravom Agrokora. Ugovori i poslovi temeljem kojih je Agram sada u posjedu navedenih dionica sklapani su neposredno prije nego što su bivša Uprava Agrokora i gospodin Ivica Todorić zatražili pokretanje postupka izvanredne uprave.

Izvanredni povjerenik održao je u prvim tjednima izvanredne uprave sastanak s gospodinom Dubravkom Grgićem, vodećim dioničarom Agram grupe, na kojem je dogovoreno da će Agram u svim društvima Agrokora u kojima je stekao suvlasništvo temeljem REPO ugovora glasovati zajedno s Agrokorom, u najboljim interesima tih društava. Na sastanku je dogovoreno i potpisivanje promemorije o ovom dogovoru, no naknadno su predstavnici Agrama takav dokument odbili potpisati. Komunikacija s Agramom koja je uspostavljena od strane izvanredne uprave tako je prekinuta te izvanredna uprava ovim putem još jednom poziva Agram kao dioničare koji su udjele stekli pred pokretanje izvanredne uprave da se u budućnosti suzdrže od odluka, kao što su ove današnje, koje usporavaju i otežavaju upravljanje u Agrokorovim društvima, ali nikako u konačnici ne mogu zaista omesti proces restrukturiranja koji ide dalje svojim tijekom.

Nakon kontroverze koju je izazvala podrška koju je Agram iskazao Ivici Todoriću na skupštini Konzuma, oglasio se i gospodin Ivica Todorić koji je pod velikim pritiskom javnosti i medija potpisao ostavku na mjesto člana i predsjednika Nadzornog odbora društava Konzum i Agrolaguna. Informaciju o ostavci poslao je medijima prije nego što ju je bio potpisao, a ostavku u Agrolaguni potpisao je nakon što je u tom društvu već opozvan, činom Agrama koji je ovim potezom pokušao pokazati da ne djeluje povezano s gospodinom Todorićem. Ivica Todorić i danas je odbio potpisati ostavku na mjesto člana i predsjednika Nadzornog odbora društva Belje d.d. i rekao je da će to učiniti ukoliko ga za sutra zakazana skupština ne uspije opozvati.

Kako je i u Belju od nedavno manjinski dioničar Agram, izvanredna uprava Agrokora od predstavnika Agrama očekuje da prestanu djelovati suprotno interesima društava kojih su suvlasnici. Kao što je rečeno, takvi potezi samo usporavaju neophodne promjene i poboljšanja u upravljačkim tijelima i općenito menadžmentu tih društava, ali ih ne mogu trajno onemogućiti niti naštetiti samom procesu restrukturiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 23:36