REDARI U AKCIJI

U Istri uklonili lažne obavijesti o privatnim plažama, gradonačelnik: ‘To nećemo tolerirati!‘

Ovaj čin pokazuje kakvo smo nesređeno stanje na obali naslijedili, oštro je osudio Edi Pastrovicchio pokušaj uzurpacije obale
Peroj plaža
 Čitateljica Jutarnjeg

Na nekoliko lokacija na obali kod Peroja postavljene su u ponedjeljak obavijesti "Zabranjen pristup - privatna plaža" što je uznemirilo lokalne stanovnike, koji su o tome informirali Grad Vodnjan, a komunalni redari uklonili su lažne obavijesti o zabrani. O tome će obavijestiti i općinsko državno odvjetništvo, priopćeno je iz vodnjanske gradske uprave.

Naime, djelatnici Grada Vodnjan-Dignano jutros su dobili od uznemirenih kupača više dojava o obavijesti "Zabranjen pristup - privatna plaža" postavljenoj na nekoliko lokacija na obali kod Peroja o čemu je danas prvi izvijestio Jutarnji.

Komunalni redari Grada izišli su na teren, obavili su očevid temeljem dojava građana i uklonili sve lažne obavijesti, kojima je cilj obmanjivanje i/ili uznemiravanje javnosti. Nije utvrđeno tko je postavio obavijest na obali.

U lažnoj obavijesti se na pet jezika spominju dopune i izmjene nepostojećeg Zakona o smanjenu pomorskog dobra prema kojima se plaži zabranjuje prilaz. Piše i da pravo pristupa imaju isključivo korisnici stambenih objekata. Obavijest uznemirujućeg sadržaja potpisuje "Inicijativa posjednika pomorskog dobra".

"Naravno da je takva obavijest u potpunosti lažna i plod nečije mašte!", ističu iz Grada Vodnjana. Dodaju da ne samo da pristup plaži nije zabranjen, nego ne postoji nikakav zakon ili uredba koja bi to omogućavala, niti postoje posjednici pomorskog dobra.

image
Edi Pastrovicchio
Dusko Marusic/CROPIX

Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio oštro osuđuje pokušaj uzurpacije obale kod Peroja i pokušaj obmanjivanja i uznemiravanja javnosti lažnim informacijama o promjenama zakonskih prilika u Republici Hrvatske.

"Nitko ne smije ograničavati pristup obali i tjerati ljude s plaže! To nećemo tolerirati! Zapisnik komunalnog redara poslat ćemo općinskom državnom odvjetništvu. Ovaj čin, bilo da se radi o provokaciji ili da netko zaista pokušava prisvojiti plažu, pokazuje kakvo smo nesređeno stanje na obali naslijedili - bespravnu gradnju uz more, zatvaranje putova, ilegalno odlaganje otpada... Da bi sustavno rješavali te probleme, nužno je ići u utvrđivanje pomorskog dobra na području Grada Vodnjana", rekao je gradonačelnik Pastrovicchio.

Komunalni redari Grada Vodnjan-Dignano pozivaju građane i goste da im prijave bilo kakav pokušaj uzurpacije plaža ili provokaciju na broj telefona 099/216-79-63.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 08:48