ALTERNATIVNI KARNEVAL

U Splitu spalili Keruma zbog pohlepe i primitivizma

 Mario Todorić/Cropix

SPLIT - Unatoč fešti koju je na pokladni utorak prvi put organizirao Grad, splitski je karneval obilježilo alternativo ludovanje u režiji nekoliko udruga mladih i Torcide. Oni su, kako su i najavili, priredili paralelnu karnevalsku povorku koja je završila na Matejuški gdje je zapaljen Krnje u obliku velikog slova K na kojem je bila nasađena glava gradonačelnika Željka Keruma .

Uz bengalke i hajdukove navijačke pjesme pročitana je presuda - šentenca u kojoj se slovo K označava najvećim krivcem za sve u što je pretvoren današnji Split, od kandidature zbog pohlepe, kolonizacije Hajduka i Splita rođacima i prijateljima, kampanje u kojoj je lagao Splićane, ksenofobije kojom je Splićane predstavio svojim primitivnim javnim istupima, kafanskih tučnjava ....

To slovo K alternativci su poistovjetili i s drugim plodovima hrvatskog "divljeg, zaostalog, baklanskog kapitalizma".

Gradski karneval pak svoj je vrhunac doživio nikad ranije - već oko 18 sati zapaljen je "službeni" Krnje-tunel u kojem je s jedne strane pisalo Sveti Rok, s druge Mala Kapela a ispred njega je bio Podravkin pijetao. Po kišnom vremenu izostala je gužva poput ranijih godina, a od nekoliko punktova na kojima se feštalo najposjećenija je bila riva gdje je nastupila Colonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 02:16