UNIŠTAVANJE PRIRODE

U zaštićenom krajobrazu kod Labina bez dozvole posječeno šest hektara šume: ‘Kad je dignut dron, imali smo što vidjeti‘

‘Nismo to odmah primijetili jer je ostavljen rub šume, no kad je Grad Labin digao dron, imao je što vidjeti‘, kaže Silvia Buttignoni

Posječena šuma kod Labina

 Grad Labin

Čak šest hektara šume posječeno je nedavno u značajnom i zaštićenom krajobrazu Prtlog nedaleko Labina. Šumu je bez ikakvih dozvola, kako navodi Silvia Buttignoni, ravnateljica istarske javne ustanove Natura Histrica, koja upravlja zaštićenim područjima, posjekla zagrebačka tvrtka Mari Top. Baš zbog toga Buttignoni, odnosno javna ustanova digli su protiv nepoznatog počinitelja kaznenu prijavu te su na teren pozvali nadležnu šumarsku inspekciju.

Kako objašnjava Buttignoni, počinitelj je u prijavi nepoznat, budući da se točno ne zna tko je sjekao šumu na parcelama u vlasništvu ove zagrebačke tvrtke. To će tek utvrditi inspekcija i državno odvjetništvo, no sumnja se baš na tu tvrtku budući da su parcele u njenom vlasništvu. Kao i na činjenicu da se šuma nije sjekla radi ogrjeva, već radi uređenja ili gradnje turističkih kapaciteta.

- Po mom mišljenju oni su posjekli šumu za vrijeme COVID-a, odnosno još 2021. godine. Mi to nismo odmah primijetili jer je to napravljeno na način da je pušten rub šume, no kada je Grad Labin digao dron, imao je što vidjeti. Moji su čuvari bili više puta na terenu, ali nisu zamijetili da se nešto dešava baš zbog toga, kazala nam je Buttignoni koja se žestoko protivi sve većoj devastaciji prostora koji se nemilosrdno dešava u Istri. Smatra da će se na tom zemljištu nešto graditi.

- Moja je pretpostavka da im je plan tamo napraviti ilegalan kamp. Riječ je o zemljištu na više parcela koje se nalazi nekih 700 metara od Prtloga. Nismo stupili u kontakt s vlasnicima zemljišta, odnosno s tom zagrebačkom tvrtkom, nego smo čitavu priču prijavili Državnim inspektoratu. Šumarski inspektor je na terenu. Isto tako podignuli smo kaznenu prijavu. Sada očekujem da će ta kaznena prijavi ići svojim tokom i da će to riješiti državno odvjetništvo i da će podignuti optužni prijedlog te da će se naplatiti kazna. Ne znam koliko je kazna za to. Ali to su sve premale kazne u svakom slučaju. Zato smatram da trebamo početi govoriti da bi takvi počinitelji trebali ići u zatvor, i to do pet godina, ističe ravnateljica ove ustanove koja je ukazivala i na druge primjere devastacije prostora diljem Poluotoka. Apelira na državu da se trgne i počne rješavati ovakve probleme dok ne bude prekasno.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić pak smatra da se sječa dogodila ovog proljeća i da je kaznena prijava opomena svima koji se namjeravaju upustiti u slične pothvate.

- Ovdje se radi o događaju koji se desio na proljeće i za koji smo dobili nekoliko prijava žitelja Rapca koji su najbolje vidjeli što se dešava u prostoru. Ono što je važno jest činjenica da smo uspjeli u svoj ovoj šumi propisa koji nam ne dozvoljava neku preveliku reakciju kao gradu, naći „kanal“ djelovanja preko ustanove „Natura Histrica“ i ravnateljice koja je spremna djelovati te je promptno reagirala.

Čuvari su prošli cijelo područje Prtloga te su uz predmetne parcele pronašli još nekoliko sumnjivih situacija koje su sada pod prismotrom. Ovo je opomena onima koji planiraju nešto u budućnosti te mislim da će sada svi shvatiti da na ovom području Prtloga, kao što je jasno prikazano na postavljenoj tabli zaštićenog krajobraza, uz ostalo, nije dopuštena nikakva gradnja i narušavanje prostora. Strogo ćemo to primjenjivati. A kako bismo sve dovoljno podsjećali na činjenicu da je Prtlog zaštićen, ovakve table bit će postavljene na još pet različitih lokacija, kazao je Glavičić.

Kaže kako ono nije upozorenje samo ovom investitoru, koji nije sjekao šumu da bi šuma bila posjećena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:50