NOVINARI GLASA ISTRE

‘Ubijanje novinarstva u Istri traje barem 15 godina. Zavladao je maksimalan strah, a sad nam prijete i otkazom‘

Neprihvatljivo je da Glas Istre bude poligon za raznorazne interese, ne samo političke, nego i ekonomske, ističu
Novinari Glasa Istre

Hrvatsko novinarsko društvo stalo je iza četvero novinara dnevnog lista Glasa Istre iz Pule koji su jučer poslali javnosti pismo zbog nezadovoljstva uređivačkom politikom lista i glavnog urednika Roberta Franka za vrijeme ovih izbora. Danas su u Puli na Forumu održali konferenciju za novinare u kojoj su iznijeli kako doživljavaju napade na novinarsku slobodu te kako im se nakon njihova istupa prijeti otkazom od idućeg tjedna.

Čelni čovjek HND-a Hrvoje Zovko kazao je kako istarski novinari ne moraju strahovati za svoj posao.

- Moja je poruka upravi Glasa Istre da u slučaju bilo kakve odmazde prema ovim hrabrim ljudima, obećajem im da će za vratom imati Hrvatsko novinarsko društvo, Europsku federaciju novinara i brojne međunarodne organizacije. Bilo kakve primisli na odmazdu, neka zaborave na to. Mi živimo u 21. stoljeću, zemlji članici Europske unije i svatko ima pravo na iskazivanje svog nezadovoljstva. Naša je dužnost bila da dođemo ovdje nakon dramatičnog pisma četvero naših kolega. Nije bitno radi li se o jednom ili više kolega, naša je dužnost doći i čuti iz prve ruke o čemu se radi i pružiti im podršku i zaštitu. Mi smo na strani naših kolegica i kolega, kazao je Zovko.

Rekao je i da je dva puta razgovarao s glavnim urednikom Glasa Istre Robertom Frankom koji je demantirao ove navode. Glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva Ema Tarabochia kazala je kako je ovo nezgodno vrijeme za bilo kakve istupe zbog kampanje, ali da je Glas Istre list slučaj već godinama.

- Problemi oko Glasa Istre ponavljaju se već godinama i njihov sindikalni povjerenik je već nekoliko puta dobio otkaz. Tamo se očito nešto događa neko dulje vrijeme, a ne samo sada. Što se nas tiče, neprihvatljivo je da Glas Istre bude poligon za raznorazne interese, ne samo političke, nego i ekonomske, samo ne interese javnosti, kazala je.

Novinarke Danijela Bašić-Palković, Chiara Bilić, Borka Petrović te novinar Zoran Angeleski iznijeli su svoja iskustva.

- Novinarka sam već skoro 20 godina u Glasu Istre i ono što se jučer dogodilo, nije promišljeno ni režirano. Nas četvero koji smo ovdje, nismo u službi nikakve politike, niti kampanje. Naša kampanja su naši čitatelji. Novinarstvo je javno dobro i trebamo se prestati svi zajedno bojati, kazala je Bašić-Palković.

Dodala je kako je 'točka na i' bilo jučerašnje sučeljavanje kandidata za čelnu osobu Pule u njihovoj redakciji te „fake newsa koji je objavljen na našem portalu i novinama”. Angeleski je kazao da im uprava lista najavljuje otkaze za idući tjedan te da će to biti samo nastavak priče koju novinari ovog lista doživljavaju već godinama.

- Nažalost, to nije ništa novo u dugogodišnjoj povijesti šikaniranja i uvreda protiv svih novinara i urednika koji su kritički pisali, kazao je i dodao kako je još 2006. godine tadašnja uprava smijenila sve važne urednike i novinare lista na čelu s tadašnjom glavnom urednicom.

- Bar 15 godina traje ubijanje novinarstva u Istri. Zavladao je maksimalan strah i sada je došlo do vrhunca. A još tada se pisalo o vezama vlasti, čelnih ljudi IDS-a i HDZ-a i Hypo Banke, prodaji Barbarige i Dragonere, Brijuni Riviere. Počevši od Ivana Jakovčića, koji je kumovao cijeloj ovoj situaciji. To je ostalo tako do danas. Režim ne dopušta kisik u Glasu Istre i Istra ne diše, nego služi. I toga je dosta, kazao je Angeleski.

Petrović je kazala da su stavili svoju glavu na panj, i to da nisu napravili za niti jednu političku opciju, nego jer su profesionalci.

- Borimo se za neovisan, slobodan Glas Istre jer se borimo za naše čitatelje. Prije više od godinu dana poslala sam apel upravi i uredništvu gdje sam iskazala svoje nezadovoljstvo uređivačkom politikom i ponašanjem glavnog urednika koji u redakciji svoje kolegice i kolege vrijeđa i maltretira, omalovažava i čak je bilo fizičkih napada. Uprava tada nije reagirala, ali se nadam da će sada, kazala je ova novinarka. Bilić je kazala da je novinarstvo njen poziv.

- Ovo nije napad, nego obrana novinarskih sloboda, kazala je Bilić.

Glavni urednik Glasa Istre Robert Frank kazao je pak da današnji dolazak HND-a na čelu s Hrvojem Zovkom na konferenciju četiri novinara Glasa Istre smatra bezobraznim, ispraznim, neutemeljenim, neargumentiranim i pristranim činom. Istaknuo je da HND nije ni njega niti druge kolege u ovom listu pitao što o svemu tome misle.

- HND je prekršio prvo pravilo novinarske struke, a to je da se pita druga strana za mišljenje. Ta druga strana nisu niti vodoinstalateri, niti liječnici, niti trgovci, niti odvjetnici, nego novinari i urednici Glasa Istre, medija u kojem pišemo slobodno i nepristrano, uz poštivanje pravila struke, u skladu s uređivačkom koncepcijom koju određujemo ja, uprava i vlasnik u nekom obliku suglasja s ostatkom redakcije. Četvoro kolega su se nažalost preobukli pa su se transformirali u političke aktere. Kao dokaz mojoj tezi reći ću samo jedan podatak. Novinarka Chiara Bilić je u životnom partnerstvu s SDP-ovom kandidatom za župana Danijelom Ferićem i sada s porodiljnog dopusta pokušava utjecati na uređivačku politiku lista forsirajući teme i teze protiv IDS-a s kojima je Ferić u protivničkoj poziciji u ovoj situaciji. To je vidljivo koliko je pristrana, kazao je Frank. O ostalim kolegama kazao je da bi također mogao argumentirano reći da su stranački krajnje opredijeljeni i da su u čitavoj priči izgubili fokus. Te da je to nekorektno i nepristrano u njihovom radu. Veli da ne zna hoće li uslijediti otkazi idući tjedan jer da je on glavni urednik i šef redakcije te da to nije njegova odgovornost.

Dodaje da i da su time novinari dva dana prije izborne šutnje htjeli postići efekt i da su, kaže ispada, htjeli pogodovati Feriću. Što se tiče prozivki da je Glas Istre pogodovao za vrijeme izbora vladajućoj stranci u Istri, Frank kaže da to nije istina i da se svima dalo prostora.

- Naše uređivanje i pisanje vezano za HDZ na županijskoj razini nije bilo takvo da se pogodovalo Miletiću i IDS-u. Irena Hrstić je kao kandidatkinja HDZ-a za istarsku županicu dobila veliki prostor. S druge strane, na gradskoj razini Možemo je dobivao prostor koliko su htjeli, Sanja Radolović iz SDP-a je bila tretirana poput zvijezde. Da nismo toliko pisali o Hrstić, Radolović i HDZ-u te drugim opcijama, sigurno bi izborni rezultat IDS-a u županiji i Puli bio bolji. Tko tome ne vjeruje, neka uzme u ruke izborne rezultate pa će vidjeti kako su izbori već u 1. krugu mogli drugačije završiti, zaključio je Frank.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:10