PRAVILNIK

Učitelji i nastavnici brže će napredovati, bez suvišne administracije do većih plaća

Glavna zamjerka sadašnjemu Pravilniku jest to što je postupak napredovanja opterećen prevelikom administracijom
Radovan Fuchs
 Davor Pongračić/Cropix

Mijenja se bitan pravilnik koji učiteljima i nastavnicima omogućuje porast plaća u iznosu od oko 600 do 1000 kuna. Riječ je o Pravilniku o napredovanju kojim prosvjetni djelatnici mogu napredovati u zvanje mentora, savjetnika i izvrsnog savjetnika, a u skladu sa zvanjem, povećavaju im se koeficijenti.

Pravilnik na snazi donesen je u srpnju 2019. za mandata ministrice Blaženke Divjak, a u svibnju ove godine došlo je do sitnijih izmjena. Iako je tadašnja ministrica tvrdila kako će se novim pravilnikom ubrzati postupak napredovanja i smanjiti birokracija, sudeći prema podacima, to se nije ostvarilo, pa je nova garnitura u Ministarstvu Pravilnik odlučila prilično hitno mijenjati.

Duga procedura

Kako doznajemo, glavna zamjerka sadašnjemu Pravilniku jest to što je postupak napredovanja opterećen prevelikom administracijom, pa u idealnim uvjetima traje 76 dana, a da bi zaokružili postupak, učitelji trebaju odraditi 18 koraka. Prema podacima Ministarstva, do 22. listopada pristiglo je 852 zahtjeva za napredovanjem, a do rujna ove godine ukupno je doneseno samo pet odluka o napredovanju.

Ukupno, status mentora ima 4229 zaposlenika škola, a njih 2992 je u zvanju savjetnika. Novi status "izvrsni savjetnik", koji je uvela Divjak, u godinu dana nije uspio steći niti jedan djelatnik škola!

Zašto je tako, vidljivo je dijelom iz odgovora Ministarstva: zahtjevi za napredovanja po novome Pravilniku počeli su 1. rujna 2019., a tek u svibnju 2020. izrađene su upute za rad stručnih povjerenstava koja razmatraju zahtjeve i dokumentaciju.

Povjerenstvo

Druga je zamjerka, doznajemo, što ključna tijela u procesu nastavničkih napredovanja nisu institucije (agencije u obrazovanju), već povjerenstva. Osim što su agencije izgubile stručnu ulogu, Pravilnik iz 2019. značajno je opteretio proračun. Naime, u proces je uključeno Povjerenstvo za napredovanje s devet osoba koje primaju mjesečne honorare, a tu je i tročlano stručno povjerenstvo za svaki pojedini slučaj napredovanja.

- Prema odluci, svaki član Povjerenstva za napredovanje ostvaruje naknadu u iznosu od 1000 kuna neto mjesečno, ali za svakoga kandidata posebno imenuje se tročlano povjerenstvo koje ima pravo na naknadu po sjednici. Isto tako, svaki član povjerenstva koji odlazi na neposredni uvid u škole ostvaruje pravo na naknadu troška prijevoza.

U većini slučajeva članovi povjerenstva nisu iz mjesta, a nekad ni iz županije gdje trebaju obaviti uvid, kažu u Ministarstvu. Potvrđuju kako su svjesni nepotrebno duge procedure i administracije, zbog čega su pripremili nacrt izmjena Pravilnika.

Jedna od zamjerki jest i da se prema sadašnjem Pravilniku u pravilu ne vrednuje stručno-pedagoški rad, već kvantitativni podaci za bodovanje, a bodovi se skupljaju kroz čak 68 elemenata vrednovanja.

Pojedini nastavnici upozorili su kako je Pravilnik dijelom i diskriminatoran jer se boduju stvari koje u manjim sredinama učiteljima nisu dostupne, a neki su zamjerili i kako se u privilegirani položaj stavljaju nastavnici informatike i stranih jezika, zbog pojedinih njima bližih elemenata bodovanja. U Ministarstvu kažu kako im taj dio nije bio u planu za promjene, no pokažu li se navodi istinitima - mijenjat će i to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:45