REFORMA

Ugostitelji za snižavanje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto

 Duje Klaric / Ilustracija / CROPIX

U povodu četvrtog kruga porezne reforme domaći ugostitelji traže snižavanje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto, priznavanja troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu te neoporezivi tretman napojnica u gospodarstvu, navodi se u priopćenju Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Povodom najavljenog javnog savjetovanja na temu četvrtog kruga porezne reforme, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec u utorak se sastao s predstavnicima udruga ugostitelja - Marinom Medakom iz Nezavisne udruge ugostitelja, Vedranom Jakominićem iz Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Stipom Jeličićem iz Udruženja ugostitelja Split te Petrom Lovrićem iz Udruge nezavisnih poslodavaca poduzetnika.

Na sastanku su ugostitelji podržali dugogodišnji rad Hrvatske obrtničke komore te Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a na unaprjeđenju struke te prijedloge HOK-a za četvrti krug poreznog rasterećenja gospodarstva, kaže se u priopćenju.

Posebno je istaknut zajednički stav oko zahtjeva za snižavanjem stope poreza na dohodak s trenutnih 24 na 18 posto, priznavanja troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu te neoporezivog tretmana napojnica u gospodarstvu. Te mjere koristit će ne samo ugostiteljima, već cjelokupnom gospodarstvu, poslodavcima, radnicima i hrvatskim građanima, ističe se u priopćenju.

Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo što se snižavanjem porezne stope u ugostiteljstvu (s 25 na 13 posto) i onim ugostiteljskim objektima koji nemaju u ponudi pripremu i posluživanje hrane omogućio niži PDV sukladno Zakonu o hrani.

Ranogajec je argumentirano objasnio nazočnima kako mjere koje HOK predlaže imaju cilj rasteretiti gospodarstvo u cjelini i da je njihov učinak dugoročan.

Sudionici sastanka, podržavajući predstavljene mjere posljednjih poreznih rasterećenja, izrazili su zabrinutost da će učinak jednog dijela predloženih mjera biti zanemariv, a dodatno će administrativno opteretiti poduzetnike u prilagodbi poreznih knjiga.

Svi su se složili da je potrebno ukazivati nadležnim tijelima na očekivane poteškoće i dodatne troškove koje minimalne mjere mogu izazvati kao i da je potrebno sustavno raditi na unaprjeđenju odluka Vlade i zakonskim izmjenama kojima se uvjeti poslovanja poboljšavaju, zaključuje se u priopćenju.

Krajem prošloga tjedna premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili su četvrti krug porezne reforme, koja donosi ukupno porezno rasterećenje od 3,75 milijardi kuna. Među ostalim, u javnu raspravu upućen je prijedlog da se opća stopa PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu smanji od iduće godine na 13 posto.

Predlaže se i uvođenje novih neoporezivih primitaka, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12.000 kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5000 kuna te povećanje neoporezivih tuzemnih dnevnica za službena putovanja sa 170 na 200 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 08:37