BURNO U SABORU

‘Ugrožena je nacionalna sigurnost! Vidjet će se tko je u pravu, a tko je glumio uvrijeđenu frajlu‘

Za razliku od zastupnika desnice Arsen Bauk (SDP) u ovoj situaciji ne vidi opasnost za nacionalnu sigurnost.

Marin Miletić i Marija Selak Raspudić

 Damjan Tadic/Cropix

Istek mandata čelniku VSOA-e Ivici Kinderu za tjedan dana, oko čijeg se nasljednika predsjednik Republike i ministar obrane ne mogu dogovoriti, a o čemu je danas prvi izvijestio Jutarnji, za zastupnike desne oporbe predstavlja ozbiljno ugrožavanje nacionalne i vojne sigurnosti dok u SDP-u u tome ne vide problem.

Božu Petrova (Most) ne zanima bilo čija igra taština nego argumenti, ima li ih Zoran Milanović za odbiti potpis i ima li Mario Banožić argumente za zadržati svoj prijedlog Mije Validžića kao nasljednika.

- Želim transparentne argumente, inače trpimo igru taština, nebitno s koje strane i dovodimo u pitanje nacionalnu sigurnost Hrvatske. Potpuno je nenormalno danas biti obezglavljen po pitanju nacionalne sigurnosti u ovakvoj geopolitičkoj situaciji, upozorio je. Želimo argumente, ili zašto se odbija ili zašto se ne predlaže neki novi kandidat, a kada daju argumente, vidjet će se tko je u pravu, a tko je glumio uvrijeđenu frajlu, poručio je Petrov.

Sačić: Validžić čovjek besprijekorne vojne karijere

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) smatra da u tih tjedan dana naš državni vrh mora reagirati jer je ovo neodrživo stanje i direktno ugrožava nacionalnu i vojnu sigurnost Republike Hrvatske, osobito u situaciji kada smo posredno u ratu s Rusijom kao članica NATO saveza. Nemamo ključnu vojno-obavještajno-sigurnosnu instituciju, izvan funkcije je pa ako nam to ne treba, ukinimo je, kazao je.

image

Gordan Jandroković, Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix

U ovih sedam dana predsjednik države mora hitno reagirati ili se očitovati o prijedlogu Mije Validžića, čovjeka besprijekorne vojne karijere. Ne znam kome je on sporan, a ako imaju boljeg, neka predlože. Hrvatska mora imati institucije koje brinu o njenoj sigurnosti, apelira Sačić.

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) nedopustivim smatra da u situaciji brutalne agresije Rusije na Ukrajinu mi već godinu dana nemamo prvog čovjeka vojno-sigurnosne obavještajne službe. Problem je u dva ega koji za ovu državu nisu dali apsolutno ništa, osim lošega, neće se dogovoriti i potpisati da dužnost preuzme najbolji čovjek, kazao je. Poznajem dvojicu koji ispunjavaju i više nego što treba da budu ravnatelji VSOA-e, no, ova dva ega se ne mogu dogovoriti ni oko puno manjih stvari, a kamoli oko ovog imenovanja. Zbog njihove nemogućnosti da se dogovore nacionalna sigurnost je apsolutno ugrožena, zaključuje Mlinarić.

image

Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

Bauk: Očito nema ugrožavanja nacionalne sigurnosti

Za razliku od njih Arsen Bauk (SDP) u ovoj situaciji ne vidi opasnost za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Republike je veći broj puta javno pozvao predsjednika Vlade na nekoliko stvari, između ostalog, i sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost i na razgovor o imenovanjima u zajedničkoj nadležnosti. Vjerujem da će ono što premijer dogovori s predsjednikom ministar obrane provesti, ocijenio je. Ako nadležna tijela ne reagiraju na činjenicu da VSOA nema čelnog čovjeka, očito nema ugrožavanja nacionalne sigurnosti. To je vrsta političke borbe u kojoj svi koji imaju pravo donositi određene odluke, koriste kao mogućnost da poboljšaju svoju poziciju u pregovorima, istaknuo je.

Da je ugrožena nacionalna sigurnost, vjerojatno bi se to riješilo odmah, a mi iz oporbe apeliramo da se premijer i predsjednik dogovore. Očito ni jedan ni drugi ne smatraju da postoji drama kada ne reagiraju i procjenjuju da se može funkcionirati i s v.d.-om, a u ovom slučaju v.d. je očito kratica za ‘vrlo dugo‘, mišljenja je Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:10