OBRAZLOŽILI SMJENU

Upravno vijeće Vinogradske o Zadravec: ‘Omalovažavala je i vrijeđala kolege, nastala je atmosfera straha‘

Upravno vijeće se sastalo tijekom jutra, te su potvrdili odluku vršitelja dužnosti ravnatelja prof.dr. Zorana Vatavuka
Dijana Zadravec
 Boris Kovacev/Cropix

Jutarnji je jutros objavio da je Upravno vijeće KBC Sestre milosrdnice potvrdilo smjenu prof.dr. Dijane Zadravec, bivše predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, a poslijepodne se o tome priopćenjem očitovao Ured v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice prof.dr.sc. Zorana Vatavuka.

Upravno vijeće se sastalo tijekom jutra te je potvrdilo Vatavukovu odluku koji je 19. svibnja smijenio Zadravec, te je on postao privremeni v.d. Zavoda. Na Vatavukovu odluku Zadravec se žalila jer smatra da je odluka nezakonita, no Upravno vijeće se nije s tim složilo i nije usvojilo njenu pritužbu.

Konkretno, u priopćenju Ureda v.d. ravnatelja Zorana Vatavuka stoji sljedeće.

- Upravno vijeće Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice potvrdilo je na današnjoj sjednici raniju odluku v.d. ravnatelja prof. dr. Zorana Vatavuka o smjeni prof. dr. Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju. U raspravi su sučeljena stajališta iz prigovora dr. Zadravec i navodi v.d. ravnatelja o razlozima za smjenu, te je Upravno vijeće bolnice, na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, odbilo prigovore bivše ravnateljice Zavoda za radiologiju i potvrdilo odluku o njezinoj smjeni s te funkcije, stoji u priopćenju.

„Upravno vijeće jednoglasno je potvrdilo odluku v.d. ravnatelja prof. dr. Zorana Vatavuka o smjeni prof. dr. Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice“ - ističe predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Dulibić i dodaje da su pomno analizirani prigovori smijenjene ravnateljice kao i argumenti v.d. ravnatelja.

"Omalovažavala djelatnike"

“Prof. Dijana Zadravec, koja je godinama vodila Klinički zavod za dijagnostičku i interventnu radiologiju naše bolnice, omalovažavala je svoje djelatnike direktno i putem medija vrijeđajući paušalno njihovo znanje i sposobnosti kao i organizaciju rada Odjela za onkološku radiologiju. Istovremeno prešućuje da u proteklom razdoblju svog mandata nije održavala sastanke s djelatnicima, brinula o edukaciji svojih djelatnika i jasno komunicirala kakvu organizaciju rada želi, a što je kao predstojnica Kliničkog zavoda čiji je taj odjel dio, bila dužna učiniti” - navodi se, među ostalim u odgovoru KBC-a Sestre milosrdnice na prigovore dr. Zadravec upućenom Upravnom vijeću.

“Posljedica toga su teško narušeni međuljudski odnosi, atmosfera straha i stresa za koju su isključivo odgovorni način komunikacije i organizacija rada prof. Dijane Zadravec” - kaže v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice prof. dr. Zoran Vatavuk koji je 19. svibnja 2021. godine razriješio dužnosti predstojnicu zavoda za radiologiju. Stanje su posebno otežali mnogobrojni istupi tadašnje ravnateljice u medijima, nedostatak radiologa, problem u organizaciji rada i konfliktni način ophođenja predstojnice prema neposredno podređenim djelatnicima o čemu je stiglo 30-tak prigovora. Stoga je Ministarstvo zdravstva zatražilo od uprave bolnice hitno provođenje nadzora nad radom Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju ovog KBC-a.

Unutarnji nadzor u bolnici i kontrole stručnih službi utvrdili su da je većina navoda prof. Zadravec neutemeljena, navodi se u priopćenju Ureda ravnatelja pa se dodaje:

- Ono što je posebno naglašeno u tim nalazima jest činjenica da je dr. Zadravec nepoznatim trećim osobama omogućila da sudjeluju u poslovnim razgovorima na način, kako se navodi, “da je ostavila otvorenu liniju na svom mobilnom uređaju i tražila od pojedinih djelatnika da ponove svoje izjave kako bi ih njezin sugovornik mogao čuti, a bez da su oni pristali na to”.

Dr. Zoran Vatavuk privremeno je preuzeo upravljanje Kliničkim zavodom za dijagnostičku i interventnu radiologiju umjesto dosadašnje predstojnice. Organizacija rada i kadrovska popunjenost omogućuju redovito pružanje radioloških usluga onkološkim i drugim pacijentima, stoji u priopćenju.

"Dobro smo se organizirali"

„I u lipnju, kada nam dio osoblja koristi ostatak lanjskih godišnjih odmora, dobro smo se organizirali. Nekoliko umirovljenih kolegica i kolega radiologa dolazi nam na ispomoć u tom razdoblju“, - kaže v.d. ravnatelja prof. dr. Zoran Vatavuk i dodaje: “U stalnom sam kontaktu i razgovorima s predstojnicima klinika i pročelnicima pojedinih odjela kako bismo zajednički sagledali gdje imamo uska grla i organizacijske probleme koji nas priječe da u svakodnevnom radu budemo učinkovitiji. Kriza upravljanja zavodom za radiologiju i narušeni međuljudski odnosi potaknuli su nas na rješavanje problema ne samo u tom dijelu naše bolnice, već i analizu stanja u drugim segmentima”, zaključuje se u priopćenju Ureda v.d. ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice.

Podsjetimo, nakon što je smijenjena, Dijana Zadravec je otvorila bolovanje, a kako neslužbeno doznajemo još uvijek se nije vratila na posao. Bolnicu čeka i izbor novog ravnatelja, a natječaj je u tijeku, a zadnji dan prijave je petak, a naravno treba se pričekati i nekoliko dana ako netko prijavu pošalje poštom.

Kada se zaključi natječaj, Upravno vijeće ima 30 dana da donese odluku, a nakon toga su moguće žalbe. Iako je natječaj otvoren 21.svibnja, neslužbeno doznajemo, nije stigla niti jedna prijava, pa čak niti od Zadravec, koja je jedina javno kazala da će se prijaviti. Ipak, naši sugovornici smatraju da se vjerojatno nitko neće javiti do zadnjeg dana, a općenito nisu sigurni tko će se javiti. Naime, špekuliralo se o brojnim imenima, uglavnom profesora iz Vinogradske no sada više nitko nije siguran tko će se javiti. Naši sugovornici smatraju kako je dio mogućih kandidata od javljanja na natječaj odvratila cjelokupna situacija i brojni problemi s kojima će se trebati boriti novi ravnatelj.

Neki naši sugovornici iz bolnice smatraju kako je moguće da sada ne bude izabrana rukovodeća osoba bolnice, te da se cijeli proces nastavi na jesen. No, kako kažu, sve opcije su otvorene.

U bolnici i dalje traju inspekcijski nadzori Ministarstva zdravstva, HZZO-a i Ministarstva financija. Kao što smo već pisali češlja se cijela bolnica, a ne samo Zavod za radiologiju. A je li Zadravec imala pravo kada je prozvala za višemilijunske krađe bolničkog novca, falsificiranje dokumenata i pretakanja iz javnog u privatno znat će se kada nalazi budu gotovi. Inače, očekivalo se da će inspektori završiti s poslom prošlog tjedna, ali prema našim saznanjima još uvijek nije gotovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:24