SVEČANA DODJELA

Uručene nagrade Luka Ritz za promicanje škole bez nasilja: ‘Čuvajte vrijednosti koje živite‘

Povjerenstvo je ove godine uz Nagradu odlučilo dodijeliti i tri posebna priznanja, jedno za osnovnu školu i dva za srednju školu
 Marko Todorov/CROPIX

Dobitnici godišnje nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u školskoj godini 2020./21. su Magdalena Žužić, učenica 8. razreda Osnovne škole Glina, i David Mrđanov, učenik 4. razreda Ekonomske škole Vukovar.

Nagrada dodijeljena u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sastoji se od skulpture, povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno.

image
Katarina Kušt i Suzana Ritz
Marko Todorov/CROPIX

Proglašeni su i dobitnici posebnih priznanja - Adam Ivanušec, učenik 5. razreda OŠ Kralja Tomislava iz Našica, Željko Oršuš, učenik 3. razreda Srednje škole s pravom javnosti u Markuševcu, te Katarina Kušt, učenica 3. razreda Srednje škole Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebu.

- Nagrada se dodjeljuje onima koji po svom habitusu i odgoju šire toleranciju, pomažu drugima i pridonose boljem društvu i školi bez nasilja. Drago mi je da se ova nagrada očuvala do današnjih dana - izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, uz naglasak da je žiri naporno radio na odabiru pobjednika.

image
Adam Ivanušec, Magdalena Žužić i Katarina Kušt
Marko Todorov/CROPIX

Magdalena Žužić nagrađena je jer je svojim radom razvila zdravu komunikaciju u razredu i pokazala spremnost uvijek pomoći drugim učenicima. Aktivno je sudjelovala u humanitarnim akcijama, radom u udrugama, nakon potresa u Banovini svakodnevno je volontirala na terenu, ne zanemarujući školske obveze. David Mrđanov aktivan je u projektima vezanim uz mirotvorstvo, član je brojnih udruga i, kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, potiče druženja i suradnju svih učenika škole.

- Voljela bih da ova nagrada uvijek podsjeća da čuvate vrijednosti koje živite - poručila je predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade, Suzana Ritz, majka tragično preminulog zagrebačkog maturanta Luke Ritza. Vraćajući se u kasnim večernjim satima kući s kolegom, Luka je brutalno pretučen na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda umro je 12. lipnja 2008. Od te godine istaknutim školarcima dodjeljuje se nagrada za promicanje tolerancije.

image
Radovan Fuchs i Đurđica Mrđanov, majka dobitnika Davida Mrđanova
Marko Todorov/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:52