ODGOVOR ZASTUPNIKU

Uskok se oglasio o optužbama Grmoje: ‘Kaznenu prijavu nismo odbacili ni zbog čijeg pritiska‘

Iz Uskoka navode da uvid u spis u konkretnom predmetu Grmoji prema propisima nije omogućen
Nikola Grmoja u Saboru
 Goran Mehkek/Cropix

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja danas je na N1 televiziji otvoreno optužio premijera Andreja Plenkovića tvrdeći da zapovijeda DORH-u.

- Pozivam Hrvatski sabor da mi skine imunitet, a ja s ovog mjesta na vašoj televiziji tvrdim da je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a. Za to imam dokaze. Neka me tuži i DORH, za klevetu i Andrej Plenković, spreman sam odgovarati, a svoje kolege u Saboru pozivam da mi skinu imunitet - kazao je Grmoja za N1.

Zatim je rekao i da je "DORH-u proslijedio određene dokumente".

- Imam određene dokumente koje sam proslijedio - rekao je i objasnio da se s njima "ništa ne događa", zbog čega, kako je rekao, "zato ovo i čini".

- Imam e-mail u kojem Loreta Bertović Kušen organizira prijevaru i moli da se, suprotno pravilniku Ministarstva vanjskih poslova, omogući da bude protupravno raspoređena, čime je omogućila sebi protupravnu korist - kazao je Grmoja.

Potom je dodao:

- Plenković je rekao da takve predstavke ne vode ničemu, a istog dana DORH je odbacio prijavu - ustvrdio je Grmoja.

Nakon što je HDZ na svojem Facebooku oštro napao Grmoju, o čemu više možete pročitati ovdje, o navodima zastupnika Mosta oglasio se i Uskok.

U svojem priopćenju napisali su da "rješenje o odbačaju kaznene prijave vezane za navodne nepravilnosti u radu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o kojem je ponovno svoje neutemeljeno mišljenje izrekao zastupnik u Hrvatskom saboru, nije posljedica ničijeg pritiska niti utjecaja već je utemeljeno isključivo na rezultatima provedenih izvida, odnosno utvrđenom činjeničnom stanju, što je detaljno i obrazloženo".

Potom dalje obrazlažu: "To što isti zastupnik u Hrvatskom saboru nema uvid u spis posljedica je propisanih zakonskih i poslovničkih odredbi što mu je vrlo dobro poznato. (7. 10. 2020.)"

Iz Uskoka dalje objašnjavaju da su proveli izvide kojima nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje prijavljenih kaznenih djela:

"USKOK je, postupajući po kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja, proveo izvide tijekom kojih je pribavio sve relevantne podatke i cjelokupnu dokumentaciju. Provedenim izvidima nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje prijavljenih kaznenih djela, kao niti bilo kojeg drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, slijedom čega je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, rješenje je dostavljeno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova."

Također se navodi da uvid u spis u konkretnom predmetu Grmoji prema propisima nije omogućen.

"Uvid u predmetni spis nije omogućen osobama koje sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Poslovniku državnog odvjetništva na to nemaju pravo, pa tako, kao što smo već naveli, ni zastupniku u Hrvatskom saboru" - stoji u priopćenju.

Na kraju priopćenja ponavlja se da ovo "zastupniku" nije prvi put da bez razloga kritizira rad Uskoka i DORH-a.

"Zastupnik u Hrvatskom saboru je dosad višekratno ponovio te nadalje ponavlja niz neutemeljenih zaključaka i kritika na rad USKOK-a, a potom i DORH-a, namjerno diskreditirajući postupanje provedeno na odredbama relevantnih zakona i odluku donesenu na temelju tih zakona." - zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:26