VELIKO ISTRAŽIVANJE

Usporedili smo cijene iz tri velika trgovačka lanca, evo koliko je blagdanska košarica poskupjela u odnosu na lani

Valja napomenuti da bi realna cijena blagdanske košarice mogla biti i veća jer su korištene cijene po kilogramu

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix/Cropix

Prosječna blagdanska košarica ove je godine 136 kuna skuplja nego lani. Sveukupno se cijena s prošlogodišnjih 652,52 kune tako popela na 788,56 kune. Za tu razliku u cijeni, prošle bi se godine u Kauflandu moglo kupiti kilogram janjetine i krumpira, francuska salata, jedna glavica salate, vino i sok.

Rezultat je to velikog istraživanja Jutarnjeg lista u kojem smo usporedili cijene osnovnih namirnica koje se vežu uz blagdanski ručak i kolače kojima ćemo se nakon njega zasladiti. Rijetke su cijene ostale iste, još ih se manje smanjilo. Očekivano, najčešće su cijene bile veće za barem nekoliko kuna, dok se rekorderi po povećanju cijene nalaze među ribama – primjerice, Lidlov sušeni bakalar ove godine je 74 kune skuplji pa kilogram ove riblje delikatese stoji čak 299 kuna. Za usporedbu, prošle se godine za isti iznos mogli kupiti kilogram sušenog bakalara, paket od 720 grama orada, 400 grama srdela i litra ulja na kojoj bismo sve to ispekli.

U istraživanje smo uključili tri velika trgovačka lanca – Lidl, Kaufland i Konzum – a na popisu se našli proizvodi koji se tradicionalno konzumiraju za blagdane: ribe za Badnjak, janjetina, odojak, purica s mlincima ili pileća varijanta za Božić uz neizostavnu francusku salatu i krumpir. Osnovni sastojci za kolače poput brašna, praška za pecivo, limuna, oraha i maslaca te pića – gazirana, sokovi, vino i pivo.

Kada se sve zbroji, ovakva blagdanska košarica najskuplja je u Konzumu s cijenom od 794,58 kuna, slijedi Lidl u kojem je zbroj za dvije kune manji, dok je cijena košarice u Kauflandu 778,45 kuna. Redoslijed trgovačkih lanaca drugačiji je uzme li se u obzir povećanje cijena u odnosu na lanjske – najmanje je u Konzumu, a najveće u Lidlu.

Valja napomenuti da bi realna cijena blagdanske košarice mogla biti i veća jer su korištene cijene po kilogramu (osim krumpira i brašna koji su u paketu od 5 kg) dok, primjerice, jedna purica ima i po nekoliko kilograma. Baš kao što će se za blagdanski ručak i doček Nove godine najčešće kupiti više od jednog piva, vina ili soka.

Kada se uspoređuje lanjska ponuda dućana s prošlogodišnjom, u oči upada sada već poznata promjena gramaže proizvoda zbog čega se na prvu čini da je paket sada jeftiniji, iako zapravo nije. Cromarisove orade prošle su se godine mogle kupiti u pakiranju od 720 grama za 48,99 kuna, dok je danas paket od 600 g tri kune jeftiniji. Preračunato, danas bi 720 grama iste ribe platili 55,18 kuna. Isto tako, Lidlov matovilac se za prošle blagdane mogao kupiti u pakiranju od 125 grama za 4,99 kuna, a danas 100 grama plaćamo 5,95 kuna, odnosno 8,92 kuna za prijašnje pakiranje.

Onaj tko neće štedjeti vremena da obiđe sve dućane u potrazi za najjeftinijim proizvodima, po bakalar bi trebao otići u Konzum jer tamo kilogram stoji 249,99 kuna. U istom su trgovačkom lancu najjeftiniji i orada, brašno (veliki paket od pet kilograma) i čokolada za kuhanje. Kaufland je cjenovni rekorder po najnižim cijenama purice, janjetine, odojka i limuna. Lidl se po istom kriteriju može pohvaliti samo s jednim najjeftinijim proizvodom - maslacom koji je 3 kune povoljniji nego u konkurentskim dućanima. Cijena dvaju proizvoda ista je u svim analiziranim dućanima – grill pileta i Zvijezdine francuske salate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:06