BITKA ZA FILM

VELJKO BULAJIĆ ZATEČEN SLOVENSKIM ZAHTJEVOM PREMA SRBIJI 'Bitku na Neretvi smatraju svojom baštinom?! Pa ni oni ni Srbi nemaju s filmom nikakve veze'

 Marko Todorov / CROPIX

Na popisu 313 umjetničkih djela koje Slovenija želi da joj Srbija vrati, jer ih smatra svojom kulturnom i diplomatskom baštinom, našla se i "Bitka na Neretvi". Šokiralo je to redatelja filma Veljka Bulajića, piše Dnevnik.hr.

- Među svim republikama bivše Jugoslavije Slovenija nije sudjelovala u realizaciji filma "Bitka na Neretvi", kao ni Srbija. Zbog čega se sad jedna drugoj obraćaju - meni ostaje stvarno nepoznato, rekao je Veljko Bulajić.

Produkciju filma iz 1969. godine potpisuje hrvatski Jadranfilm, uz koprodukciju dvije tvrtke iz BiH i strane partnere.

- Preko 80 posto bili su hrvatski filmski radnici, scenograf Duško Jeričević, kostimograf Vladimir Tadej, ja redatelj. Prema tome, taj film je stvarno djelo hrvatske kinematografije i treba ga takvim zaštititi, kazao je Bulajić.

Bulajićev film pogledalo je više od 350 milijuna ljudi diljem svijeta, a u njemu su između ostalih glumili Orson Welles, Franco Nero i Yul Brynner.

Film je nominiran za Oscara u kategoriji filma na stranom jeziku. Promovirao ga je i veliki umjetnik Pablo Picasso, čije je djelo na zidu Bulajićeve radne sobe, piše Dnevnik.hr.

Na pitanje novnara Nove TV je li ga strah držati taj vrijedan plakat u svojoj sobi, Bulajić je uodgovorio: - Ha nije, nije. Valjda ga neće nitko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:02